1512 yılında Moskova Dükalığı, Litvanya'ya karşı Ruthenian bölgesini ele geçirmek için savaş başlattı. Smolensk kalesi Litvanya'nın en doğusundaki kaleydi ve bu kale Ruslar tarafından ele geçirildi. Bu kalenin ele geçirilmesinden sonra III. Vasili ordularının Krichev, Mstislavi ve Dubrovna'yı ele geçirmesini istedi.
Polonya da savaşa 35.000 iyi eğitimli ve çoğunluğu süvari birliği olan askerle katıldı.
Litvanya-Polonya kara birlikleri toplamda 35.000 kişiyi bulmuştu.
Sigismund, Barysau kasabasında 4000-5000 civarında asker bırakıldı ve 30.000 kişilik ordu Ruslarla karşı karşıya geldi. Ruslar büyük bir saldırı yapmaktan kaçındılar.
Rus askerlerinin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 80.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu konularda açık bir sayı vermeyen Rus kaynakları, Litvanya-Polonya ordusunun sayısal üstünlüğünden bahsetmektedir. Ancak ordunun içerisinde oldukça ciddi sayıda Türk askeri bulunduğu mutlaktır. Öte yandan Litvanya ordusu içerisinde de Litvanya Tatarları denilen Türk askerleri bulunduğu kaynaklarda yer almaktadır.
Savaşın sonunda Rus kaybı 30.000 ila 40.000 arasında ölü, 3000 kadar esir ve 300 toptur.
III. Vasili büyük yenilgi üzerine, "mahkumlar, ölüler kadar yararlıdır" demiştir.
Rus saldırganlığı dört yıl süreyle durduruldu.
Daha önce Ruslar tarafından ele geçirilen kaleler geri alındı.
Smolensk Ruslarda kaldı.
Zafer, Polonya-Litvanya imajının düzeltilmesi için kullanıldı. Roma'ya gönderilen Polonya mesajı Bomhover'ın mesajına benziyordu. "Ruslar, Hristiyan değil, zalim ve barbardır. Onlar Asyalıdır. Avrupalı değildir. Hıristiyanlığı yok etmek için Türkler ve Tatarlarla ittifak halindedirler"
Savaşın sonunda 1520 yılında zafer elde etmiş olsa da Polonya-Litvanya'nın daha önce Ruslar tarafından ele geçirilen topraklarının dörtte biri Ruslarda kaldı.
Orşa savaşı, Ukrayna tarafından zafer günü olarak kutlanmaktadır.
14 Ekim 2014'te Orşa Savaşı'nın 500'üncü yıldönümü anısına Ukrayna tarafından hatıra parası bastırılmıştır.
Belarus'ta da Orşa Savaşı ulusal canlanmanın sembolü kabul edilir ve Belarus halkı tarafından askeri zafer olarak kabul edilir. Öte yandan Belarus'ta Lukaşenko yönetimiyle birlikte bu zafer gününün kutlanması yasaklanmış, bu gün anısına kutlamalar para cezalarıyla cezalandırılmaya başlanmıştır.
Orşa Savaşı Litvanya'da da konserler, askeri geçit törenleri ve konferanslarla anılmaktadır.