POSTA PULLARINDA İBN-İ SİNA



İBN-İ SİNA 


İslam tarihinin belki en önemli bilgini olan İbn-i Sina, 980 yılında Özbekistan'ın Buhara yakınlarındaki Efşene kentinde doğdu. 
Babası Abdullah, Samani İmparatorluğunun Belh şehrinde saygın bir bilim adamıydı ve Şii İsmaili mezhebindendi.
İbn-i Sina ilk önce 10 yaşında Kur'an'ı ezberledi ve ardından edebiyat, dil, fıkıh ve akaid eğitimi aldı. 
Mahmud el-Messâh'tan Hint aritmetiği, Hanefi fıkıh bilgini Ebu Muhammed İsmail ez-Zâhid'den fıkıh, Ebu Abdullah en-Nâtilî'den Porfirios'un İsagucî kitabını, Öklid'in Elementler kitabını ve Batlamyus'un Almagest'ini okudu.

İbn-i Sina 997 yılında Samanilerin resmi kütüphanesinden yararlanarak çalışmalar yaptı. 
22 yaşında babasını kaybetti. 
1004 yılının Aralık ayında Samani Hanedanı sona erdi. 
İbn-i Sina Gazneli Mahmud'un teklifini geri çevirdi ve batıya Ürgenç'e buradan Sina MervNişabur ve Horasan sınırlarına kadar adım adım dolaştı. 
Sonunda Hazar Denizi kıyısındaki Gürgan'da yerleşti ve burada mantık ve astronomi dersleri vermeye başladı. Kanun fit Tıbbı burada hazırlamaya başladı. 
Daha sonra Rey ve Kazvin'de çalışmalar yaptı. Kısa bir süre Hamedan emirinin yanında çalıştı. Buradan, İsfahan'a geçti ve burada Ebu Cafer'in hizmetinde çalışmaya başladı. 
Hamedan seferine katıldığı sırasında şiddetli bir kolit atağına yakalandı. Güçlükle ayakta duruyordu. 
Hamedan'a vardığında önerilen tedavileri uygulamadı ve kaderine boyun eğdi. Ölüm yatağında mallarını yoksullara bağışladı, kölelerini azat etti ve son gününe dek 3 günde bir Kuran okudu.
Haziran 1037'de 56-57 yaşında öldü. 
Kabri Hamedan'dadır.

Eserleri: 
El-Kanun fi't-Tıb, "Tıbbın Kanunu" Orta çağda altı yüz yıl Batı'da ders kitabı olarak okutulmuştur.
Kitabü'l-Necat, konusu metafiziktir. 
Risale fi-İlmi'l-Ahlak, konusu ahlaktır. 
İşarat ve'l-Tembihat, konusu mantıktır. 
Kitabü'ş-Şifa, Mantık, Matematik, Fizik ve Metafizik konularında yazılmış olup on bir cilttir. 

Bu çalışmanın konusu, İbn-i Sina adına dünya çapında çıkarılan pullar. En fazla pul çıkaran ülke İran. Avrupa'da altı yüz yıla yakın kitapları okutulan İbn-i Sina'nın hakkını pek çok ülke vermiş görünüyor. Bu arada bir parantez. Altı yüzyıl klişesine. İbn-i Sina'nın eserleri bugün özellikle alternatif tıp alanında halen yararlanılıyor. 
İşte ülke ülke pullar ve yorumları: 



İran'a ait posta pulları büyük ölçüde bilim adamının tıp çalışmalarına vurgu yapmış. Tıbbi araçları gösteren pullar görsel olarak belki bu alanda tek. Ağırlıklı Fars dilinde olması nedeniyle neyi ifade etmeye çalıştığını söylemek zor. Ancak ilk pullar İslam Tıp Tarihi Uluslararası Tıp Kongresi'ne ilişkin, 1992 yılına ait. 
6 Riyallik olan da solda görülen kişi muhtemelen Hipokratı tasvir ediyor. 

En karizmatik pul herhalde Portekiz'e ait. Hayatı boyuncu İbn-i Sina'nın böyle bir tablo oluşturmadığını tahmin etmek zor değil. Yazı kağıdında kalemin sol tarafının boş olması, Arapça'ya özgü yazımın tabloyu çizerken dikkate alındığını gösteriyor. Pulun hangi tarihte basıldığı anlaşılmıyor. 
Correios'a ilişkin vikipedi anlatımı şu şekilde: Correios olarak da bilinen ECT olarak kısaltılan Empresa Brasileira de Correios e Telégrafos, 17. yüzyıldan beri Brezilya'nın ulusal posta servisini işleten bir devlet şirketidir. Demek ki alt üst yazılar birlikte dikkate alındığında Portekiz Posta Teşkilatı gibi bir anlamı var. 
Resmi yapan, Carlos Possolo. İbn-i Sina Kanunu, 1000 inci yıl. 


Katar pulu, İbn-i Sina'yı farklı bir şekilde resmetmiş. İnsanda daha fazla saygı uyandıran bir tasvir tercih edilebilirdi. Ayrıca orada bulunan kaplar ve parşömen hissi uyandıran tabaka, mikrop olduğu düşünülen daire içi organeller sanki tam anlatamamış büyük düşünürü. 

Bu da bir İran pulu. Oldukça sade. Daha fazla saygınlık hissi uyandıran bir tasvir. Aynı tasvir başka ülke pullarında da var: 






Ürdün








Karikatür gibi bir çizim, gayrı ciddi bir yazım da olsa ABD, 








Tacikistan, 












Libya, 













Yemen, 
Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni binası ile, 
-Kırmızı bitkinin ne olduğunu anlayamadım.-






 Bu enteresan bir çalışma. 
980-1037 yıllarında yaşamış olan İbn-i Sina ile 952 yılının hiçbir ilgisi yok. 
Tasvir, Marthin Luther'e daha çok benziyor. 


 Ancak bizim Diyanet sitesine göre Kanun Fit Tıbbın Avrupa'daki baskısına ait resim yandaki gibi. Demek ki ona benzetmek istemişler










Doğu kültürünü her zaman küçümseyici yaklaşan Fransa bile İbn-i Sina pulu basmış. Hem de doğum ve ölüm tarihleri doğru! (Pul değerli değil vesselam :)) 










































Pek tabi olarak bizim ülkemizin İbn-i Sina konulu pulları: 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK