30 Aralık 2018 Pazar

HA---kem


Bu bağın kurulması ön şart olarak failin kusur yeteneği bulunması ve ayrıca kusurlu bir hareketinin bulunmasına bağlıdır. İsnat kabiliyeti de failin sorumlu tutulabilmesi için yeterli olmayıp ayrıca iradesinin de kusurlu olması gerekir. (Suçun manevi unsuruna ilişkin yapılan açıklamalar klasik suç teorisine göredir. Özellikle 5237 sayılı TCK kapsamındaki eserlere müracaat edilmelidir.)



Hakem notu enteresan. 5237 sayılı TCK kapsamında yazılan kaynakların hemen hemen hepsini taradım. Hukuk fakültesinde ders anlatanlar genel olarak kast ve taksir konusunda üçe ayrılmış gibiler: 

1-) Kast ve taksiri kusurluluğun çeşidi olarak görenler, 
2-) Almancılar: Kendilerinin alman hukukuna uygun olduğunu zanneden görüşseverler kast ve taksirin haksızlığın gerçekleştirilme şekli olduğu iddiasındalar. Bu ekip, 5237 sayılı TCK'nın kurucu ekibi. 
3-) Nevi şahsına münhasır grup/Ekstrem grup/ne ocuyuz ne bucuyuz/biz sadece nasıl anlarsan oyuz grubu....Doktrin olduğu tartışılır grup. 


Hakeme göre, hakemli dergiye makale yazanların, hakemle aynı görüşü paylaşması gerekiyor. Bir de hakem, zannediyor ki, kast ve taksiri kusurluluğun çeşidi olarak gören yaklaşım sadece 765 sayılı TCK döneminde kaldı.

Yok öyle bir şey... 


Lütfen en azından yazılmışları doğru anlayın!






HAKEM RAPORU KOMEDİSİ



Tam bir buçuk sene sonra hakem raporu elime ulaştı yazdığım makalede. Saygıdeğer hakem yedieminlik şartlarına ilişkin kısma aynen şunu yazmış "Ehliyet: Yedieminlik görevini üstlenecek olan kişinin hukuk ehliyetinin (hukuk ehliyeti ne demektir? İfade edilen hak ehliyeti midir?) Burada belirtilenin fiil ehliyeti olduğunu bilmiyorsa dergi editörlerinden rica ediyorum. Göndermeyin makalelerimizi bunlara....


Lütfen makalelerimizi ehline gönderin.... 

29 Aralık 2018 Cumartesi

BİRAZ ORADAN ALMIŞ BİRAZ BURADAN



Bu diyaloğu fıkra tadında yazmalıyım.

Aslında Türk hukukçularını özetliyor desem yanlış olmaz...

Bir kitap çalışması ile ilgili yaklaşım onbeş yıllık avukat arkadaşıma ne düşündüğünü sordum.

- Eh işte biraz oradan almış, biraz buradan... Olmuş sana bir kitap! dedi.

Dedim ki:

- Ya arkadaşım! Kitap çalışmalarının kalitesini gösteren şey zaten atıf sayısıdır. Dipnot sayısı kitap kalitesini gösterir.


Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK