23 Şubat 2019 Cumartesi

6706 SAYILI KANUNA İLİŞKİN SORULAR

1) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Mahkeme, hâkimlik ve savcılıklar ile kanunla istisnaî olarak ceza soruşturması yapma yetkisi verilen diğer makamları, devletlerin milletlerarası antlaşmalara yaptıkları beyanlarda belirttikleri merciler tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisine aittir? 6706 sayılı yasa madde 2

A.   Merkezi Makam
B.    Uluslararası Adli İş Birliği Makamı
C.    Adli Merci
D.   Hükmi Şahsiyet

2) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Adalet Bakanlığı Kanun içerisinde hangi terim kullanılarak belirtilir? 6706 sayılı yasa madde 2

A.   Uluslararası Adli İş Birliği Makamı
B.    Merkezi Makam
C.    Adli Merci
D.   Hükmi Şahsiyet

3) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Cezaî konularda bir devletin adlî mercilerinin diğer bir devletin adlî mercileri adına yerine getirdiği işlemler merciler tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisine aittir? 6706 sayılı yasa madde 2

A.   Uluslararası Adli İş Birliği
B.    Merkezi Makam
C.    Adli Merci
D.   Hükmi Şahsiyet

I.      Taraf olunan milletlerarası antlaşmalar veya mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, yabancı devletlerin adlî iş birliği taleplerinin kabulü ile Türk adlî mercilerinin yapacağı iş birliği taleplerinin uygunluğu konusunda karar vermek.
II.    Uygulanacak adlî iş birliğinin türü ve izlenecek yöntem konusunda karar vermek.
III.  Adlî iş birliği kapsamında devletlerce talep edilen bilgi ve belgelerin kullanılmasına muvafakat vermek, bunların kullanılmasını sınırlandırmak, teminat veya şarta bağlamak.
IV. Yabancı devlet ile Türkiye arasında hukukî ve fiilî mütekabiliyet bulunmaması hâlinde, adlî iş birliği talebinin yerine getirilmesi, talep eden devletin Türkiye’nin aynı konuya ilişkin adlî iş birliği taleplerini karşılamayı garanti etmesi şartına bağlanabilir.
V.   Yabancı bir devletin adlî iş birliği talebinin yerine getirilmesi, Merkezî Makam tarafından şarta veya teminata bağlanabilir.


4) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Merkezi makamın görev ve yetkileri yukarıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? 6706 sayılı yasa madde 3

A.   I, III, IV, V
B.    I, II, IV, V
C.    III, IV, V
D.   Hepsi

I.      Merkezî Makam, yargı yetkisine giren hususlar hariç olmak üzere, devletlerce ileri sürülen şartları kabul edebilir veya istenen teminatı verebilir. Merkezî Makamca kabul edilen şartlar veya verilen teminatlar adlî mercileri bağlar.
II.    Adlî iş birliği taleplerinin yerine getirilmesi nedeniyle tazminat ödenmesi durumunda, Merkezî Makam ödenen tazminatı ilgili devletten talep edebilir.
III.  Adlî iş birliği talebine esas teşkil eden suçun ağırlığı ile talebin yerine getirilmesi için sarf edilecek emek, mesai ve masraf arasında açık orantısızlık bulunması veya bir devletin mutat olarak yerine getirmekten imtina ettiği işlemlere ilişkin olması hâlinde, Merkezî Makam talebi geri çevirebilir.
IV. Merkezî Makam, bu Kanun kapsamında yabancı devletlerle yapacağı işlemlerde gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşünü alabilir.

5) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Merkezi makamın görev ve yetkileri yukarıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? 6706 sayılı yasa madde 3

A.   I, III, IV
B.    I, II, IV
C.    III, IV
D.   Hepsi

6) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Adli İş Birliği talepleri yerine getirilirken bu kanunda ve diğer kanunlarda hüküm bulunmayan hallerde aşağıdaki kanun hükümlerinden hangisi uygulanır? 6706 sayılı yasa madde 5

A.   5275 sayılı CGTDİ
B.    5237 Sayılı TCK
C.    4721 Sayılı TMK
D.   5271 sayılı CMK

7) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Adlî merciler, soruşturma veya kovuşturmanın sonuçlandırılması ya da verilen mahkûmiyet kararlarının yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan konularda adlî yardımlaşma talebinde bulunabilir. Buna göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru verilmemiştir? 6706 sayılı yasa madde 7

A.   Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde adlî yardımlaşma talebinden önce delillerin korunması amacıyla geçici tedbirlerin alınması istenebilir.
B.    Tebligata ilişkin adlî yardımlaşma taleplerinde, kısıtlayıcı veya zorlayıcı tedbir uygulanacağına ilişkin ihtarlara yer verilmez.
C.    Adlî yardımlaşma talebine konu işlemin yerine getirilmesi sırasında hazır bulunma talebinde bulunulamaz.
D.   Adlî yardımlaşma talebi kapsamında ilgili devletin iç hukukuna uygun olarak yerine getirdiği işlemler, Türk hukuku bakımından da geçerli sayılır.


8) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; yabancı mercilerin adli yardımlaşma talepleri ile ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru değildir? 6706 sayılı yasa madde 8

A.   Talepler, Türk hukukuna uygun olarak yerine getirilir. Özel bir usulün talep edilmesi hâlinde, Türk hukukuna aykırı olmadığı takdirde, talep bu usule uygun olarak yerine getirilebilir.
B.    Türk adlî mercileri, talepleri kısmen veya tamamen reddedebilir ya da gerek görülen hâllerde ek bilgi veya belge isteyebilir.
C.    Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, adlî yardımlaşma talebi gönderilmeden önce delillerin korunması amacıyla geçici tedbirler alınabilir. Geçici tedbirin alındığı tarihten itibaren kırk gün içinde adlî yardımlaşma talebinin Merkezî Makama ulaşmaması hâlinde tedbir, yetkili makam veya merciler tarafından derhâl kaldırılır.
D.   Arama veya elkoyma talebinde bulunulması hâlinde, talebin konusu olan suçun iadeye elverişli bir suç olması gerekir. Talep üzerine elkonulan malvarlığı değerleri ile taşınmaz, hak ve alacaklarla ilgili olarak Türk adlî mercileri yılda en az iki defa talep eden devletten tedbirin devamının istenip istenmediğine ilişkin bilgi ister.

9) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; yabancı mercilerin adli yardımlaşma talepleri ile ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru değildir? 6706 sayılı yasa madde 8

A.   Türk adlî mercileri, talepleri kısmen veya tamamen reddedebilir ya da gerek görülen hâllerde ek bilgi veya belge isteyemez.
B.    Tebligata ilişkin adlî yardımlaşma talebinde kısıtlayıcı veya zorlayıcı tedbir uygulanacağına ilişkin ihtar bulunması hâlinde talep reddedilir.
C.    Adlî yardımlaşma talebine konu işlemin yerine getirilmesi sırasında yabancı adlî merciler, Türk adlî mercileri önünde hazır bulunma talebinde bulunabilir. Talep, uygun görülmesi hâlinde yerine getirilir.
D.   Kişi hakkında Türk mahkemelerince verilen mahkûmiyet veya beraat hükmü bulunması ya da suçun affa veya zamanaşımına uğramış olması hâlinde, aynı fiile ilişkin adlî yardımlaşma talepleri yerine getirilmeyebilir.

I.      Adlî yardımlaşma talebinin yerine getirilmesinde görüntülü ve sesli iletişim tekniğinin kullanılması istenebilir.  Bu işlemler, yerine getiren devletin yetkili makam veya mercilerinin yönetimi altında ve bu devletin hukuku uyarınca yürütülür.
II.    Türk adlî mercileri tarafından adlî yardımlaşma talebinin görüntülü ve sesli iletişim tekniği kullanılmak suretiyle yerine getirilmesinin istenmesi hâlinde, milletlerarası andlaşmalarda hüküm bulunması kaydıyla işlem, Türk adlî mercilerinin yönetimi altında ve Türk hukuku uyarınca yürütülür.
III.  Yabancı devlet tarafından adlî yardımlaşma talebinin görüntülü ve sesli iletişim tekniği kullanılmak suretiyle yerine getirilmesinin istenmesi hâlinde, milletlerarası andlaşmalarda hüküm bulunması kaydıyla işlem, talep eden devletin adlî mercilerinin yönetimi altında ve bu devletin hukuku uyarınca yürütülür. Bu işlem sırasında Türk adlî mercileri hazır bulunur ve Türk hukukunun temel ilkelerinin ihlal edilmemesi gözetilir.
10) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Görüntülü ve sesli iletişim tekniğiyle yardımlaşma hususunda yukarıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır? 6706 sayılı yasa madde 9

A.   I
B.    I,II
C.    III
D.   Hiçbiri


          I.     Uluslararası Ceza Divanına taraf olmanın gerektirdiği yükümlülükler hariç olmak üzere, iadesi talep edilen kişinin Türk vatandaşı olması.
        II.     İadesi talep edilen kişinin ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasî görüşleri nedeniyle bir soruşturma veya kovuşturmaya maruz bırakılacağına veya cezalandırılacağına ya da işkence veya kötü muameleye maruz kalacağına dair kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması.
      III.     Düşünce suçu, siyasî suç veya siyasi suçla bağlantılı bir suç niteliğinde
      IV.     Sırf askeri suç niteliğinde olması,
11) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Yukarıdaki seçeneklerden hangisi iadenin kabul edilemeyeceği haller arasında yer alır? 6706 sayılı yasa madde 11

A.   I, III, IV
B.    I, II, IV
C.    I, II, III
D.   Hepsi

          I.     Türkiye Devletinin güvenliğine karşı, Türkiye Devletinin veya bir Türk vatandaşının ya da Türk kanunlarına göre kurulmuş bir tüzel kişinin zararına işlenmesi ve Türkiye’nin yargılama yetkisine giren bir suç olması,
        II.     Zamanaşımı veya affa uğramış olması veya İadesi talep edilen kişi hakkında, talebe konu fiil nedeniyle daha önce Türkiye’de beraat veya mahkûmiyet kararı verilmiş olması.
      III.     İade talebinin, ölüm cezası veya insan onuru ile bağdaşmayan bir ceza gerektiren suçlara ilişkin olması.
      IV.     İadesi talep edilen kişinin, talep tarihinde on sekiz yaşını doldurmamış olması, uzun zamandan beri Türkiye’de bulunuyor olması veya evli bulunması gibi kişisel hâlleri nedeniyle, iadenin kişinin kendisini veya ailesini, fiilin ağırlığı ile orantısız şekilde mağdur edecek olması durumunda iade talebi kabul edilmeyebilir.
12) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Yukarıdaki seçeneklerden hangisi iadenin kabul edilemeyeceği haller arasında yer alır? 6706 sayılı yasa madde 11

A. I, III, IV
B. I, II, IV
C. I, II, III
D. Hepsi

13) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği kanununa göre; İade talebine konu olabilecek bir suçun işlendiğinin kabulü için kuvvetli şüphe bulunması hâlinde, iade talebinin Merkezî Makama ulaşmasından önce, Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşma hükümleri veya mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, ilgili devletin talebi ve Merkezî Makamın uygun bulması üzerine kişinin geçici olarak tutuklanması halinde en geç kaç saat içerisinde hangi makam tarafından karar verilir ?
6706 sayılı yasa madde 14/3

A. 12 saat- Sulh Ceza Hakimi
B. 12 saat- Ağır Ceza Hakimi
C. 24 saat- Sulh Ceza Hakimi
D. 24 saat- Asliye Ceza Hakimi


14) 6706 Sayılı Cezaî Konularda Uluslararası Adlî İşbirliği Kanunu umumi hükümlerden aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 6706 sayılı yasa madde 15,20/3, 21/3,

A. İade talebi hakkında karar vermeye, kişinin bulunduğu yer ağır ceza mahkemesi yetkilidir. Kişinin bulunduğu yer belli değilse, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi yetkilidir.
B. İadesine karar verilen kişinin, talep eden devlet makamları ile kararlaştırılan tarihte haklı bir neden olmaksızın teslim alınmaması hâlinde, bu tarihten itibaren otuz gün sonra mahkemece kişi hakkında verilen koruma tedbirleri kaldırılır.
C. Transit geçişin yirmi dört saatten fazla sürmesi ve bu nedenle kişinin hürriyetinin kısıtlanması ihtiyacının ortaya çıkması durumunda, sulh ceza hâkimince transit geçişin sağlanması amacıyla yedi günü geçmemek üzere geçici tutuklama kararı verilebilir.
D. Ağır Ceza Mahkemesi iade sürecinin her aşamasında iadesi talep edilen kişi hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca koruma tedbirlerine karar verebilir.

15) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; İade amacıyla koruma tedbirlerinin uygulanması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? 6706 sayılı yasa madde 16

A.   Ağır ceza mahkemesi iade sürecinin her aşamasında iadesi talep edilen kişi hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca koruma tedbirlerine karar verebilir.
B.    İade sürecinde kişinin tutuklanması durumunda teslime kadar geçen süre içindeki tutukluluk durumu, ağır ceza mahkemesince en geç kırkar günlük sürelerle incelenir.
C.    Ağır ceza mahkemesinin iade talebinin kabulüne ilişkin kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde 19 uncu maddeye göre iade kararı verilmemesi hâlinde kişi hakkındaki koruma tedbirleri kaldırılır.
D.   Toplam tutukluluk süresi, kişinin iade talebine konu suçtan dolayı alabileceği veya mahkûm olduğu cezanın infaz süresini geçemez.

16) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Rızaya dayalı iade usulü uygulanarak verilen iade kararının yerine getirilmesi hangi mercinin onayına bağlıdır?
6706 sayılı yasa madde 17/4

A. Yabancı ülke mercilerinin,
B. Dışişleri Bakanlığının,
C. Ankara Ağır Ceza Mahkemesinin,
D. Merkezi Makamın,

17) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre, iade talebi hakkındaki mahkeme kararına göre temyiz üzerine gönderildiği Yargıtayca kaç gün temyiz işlemini sonuçlandırmalıdır?
6706 sayılı yasa madde 18/4

A. 20 gün,
B. 1 ay,
C. 3 ay,
D. 4 ay,


18) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Kişinin rızaya dayalı iade usulünü kabul etmemesi hâlinde iade yargılaması ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
6706 sayılı yasa madde 18

A.   İade şartlarını bu Kanun ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşma hükümlerine göre inceleyerek iade talebinin kabul edilebilir olup olmadığına karar verir.
B.    Talep eden devlet tarafından gönderilen belgelerin yeterli görülmemesi hâlinde mahkeme, uygun bir süre içinde ek bilgi ve belgelerin gönderilmesini isteyebilir.
C.    İade yargılamasında katılma talebinde bulunulabilir.
D.   Mahkemenin kararına karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Yargıtay bu başvuruları üç ay içinde sonuçlandırır. Kararın kesinleşmesi hâlinde iade evrakı karar ile birlikte Merkezî Makama gönderilir.

19) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; iade yargılaması ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? 6706 sayılı yasa madde 18

A.   Kişinin rızaya dayalı iade usulünü kabul etmemesi hâlinde mahkeme, iade şartlarını bu Kanun ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası antlaşma hükümlerine göre inceleyerek iade talebinin kabul edilebilir olup olmadığına karar verir.
B.    Talep eden devlet tarafından gönderilen belgelerin yeterli görülmemesi hâlinde mahkeme, uygun bir süre içinde ek bilgi ve belgelerin gönderilmesini isteyebilir.
C.    İade yargılamasında katılma talebinde bulunulabilir.
D.   Mahkemenin kararına karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Yargıtay bu başvuruları üç ay içinde sonuçlandırır. Kararın kesinleşmesi hâlinde iade evrakı karar ile birlikte Merkezî Makama gönderilir

20) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Kişinin Ağır Ceza Mahkemesince iadesi yönünde karar verilirse bu karar nasıl yerine getirilir? 6706 sayılı yasa madde 19

A.   Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarının görüşü alınarak Adalet Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile iade edilir.
B.    İlgili Ağır Ceza Mahkemesinin kararı üzerine derhal iade edilir.
C.    Adalet Bakanlığının onayı ile derhal iade edilir.
D.   Ağır Ceza Mahkemesinin kararı ile Dışişleri Bakanlığınca derhal iade edilir.

21) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Suçluların Teslimi ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? 6706 sayılı yasa madde 20

A.   İadesine karar verilen kişinin teslim işlemleri, ilgili bakanlıklarla iş birliği hâlinde yürütülür.
B.    İadesine karar verilen kişinin, talep eden devlet makamları ile kararlaştırılan tarihte haklı bir neden olmaksızın teslim alınmaması hâlinde, bu tarihten itibaren kırk gün sonra mahkemece kişi hakkında verilen koruma tedbirleri kaldırılır.
C.    İadesine karar verilen kişi hakkında, başka bir suç nedeniyle Türkiye’de ceza soruşturması veya kovuşturması ya da infazı gerekli bir hapis cezası bulunması veya kişinin seyahat edebilecek durumda olmaması hâlinde, Merkezî Makam tarafından teslimin ertelenmesine karar verilebilir. Bu karar, kişiye ve talep eden devlete bildirilir.
D.   İade talebine konu suç bakımından ispat aracı olarak yararlı görülen veya suçun işlenmesiyle elde edilen ve kişi yakalandığında üzerinde ele geçen ya da daha sonra ortaya çıkan eşya, talep eden devlete teslim edilebilir. İadesi talep edilen kişinin ölümü, kaçması veya benzer sebeplerle iade hakkında bir karar verilememesi hâlinde de eşyanın teslimi gerçekleştirilebilir.


22) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği kanununa göre, hükümlü ve şüphelinin nakli sırasında transit geçişin 24 saatten fazla sürmesi halinde hangi mahkeme kaç gün süreyle tutuklama kararı verir? 6706 saylı yasa 21/3

A. Sulh Ceza Hakimliği - 10 gün
B. Asliye Ceza Mahkemesi - 7 gün
C. Sulh Ceza Hakimliği - 7 gün
D. Asliye Ceza Hakimliği - 7 gün

23) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Transit geçişin yirmi dört saatten fazla sürmesi ve bu nedenle kişinin hürriyetinin kısıtlanması ihtiyacının ortaya çıkması durumunda, sulh ceza hâkimince transit geçişin sağlanması amacıyla ne kadar süre ile geçici tutuklama kararı verilebilir?
6706 sayılı yasa madde 21/3

A. 7 gün
B. 40 gün
C. 10 gün
D. 30 gün

I.    Talebin, iade için gerekli şartları taşımaması.
II.  Ceza infaz kurumlarında geçirilecek süre dikkate alındığında, iade yoluna başvurulmasının kişi yararı ve kamu yararı arasında açık bir orantısızlığa sebep olması.
III. Türkiye’nin millî güvenliğinin veya uluslararası ilişkilerinin zarar görme ihtimalinin bulunması.
24) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Merkezî Makam tarafından uygun görülmesi hâlinde iade talebi, yabancı devlete gönderilir. Ancak, yukarıdaki durumlardan hangisinde Merkezî
Makam iade talebini yabancı devlete göndermeden reddedebilir? 6706 sayılı madde 22

A. I, II
B. I, III
C. II, III
D. Hepsi


          I.     Üst sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yürütülen soruşturma veya kovuşturmalar; Şüpheli veya sanığın yabancı devletin vatandaşı olması nedeniyle Türkiye’de hazır bulundurulamaması veya adlî yardımlaşma yoluyla savunmasının alınamaması, Türk vatandaşı olan şüpheli veya sanığın yabancı devlette mutat olarak bulunması veya delillerin bu devlette olması nedeniyle devrin, gerçeğin ortaya çıkarılmasına imkân vermesi hallerinde ,
        II.     Soruşturmanın devri talebinin kabul edilmesi üzerine, Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinde düzenlenen koşullara ve sonuçlarına bakılmaksızın kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir.Şüpheli hakkında yabancı adlî merci tarafından dava açılması durumunda kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir. Dava açılmaması hâlinde, buna ilişkin kararın gerekçesi değerlendirilmek suretiyle soruşturmaya devam edilebilir.
      III.     Kovuşturmanın devri talebinin kabul edilmesi üzerine durma kararı verilir. Sanık hakkında yabancı adlî merci tarafından mahkûmiyet kararı verilmesi durumunda düşme kararı verilir. Mahkûmiyet kararı dışında bir karar verilmesi durumunda, buna ilişkin kararın gerekçesi değerlendirilmek suretiyle kovuşturmaya devam edilebilir.
25) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Soruşturma ve kovuşturmanın yabancı devlete devredilmesi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
6706 sayılı yasa madde 24

A. I, II
B. I,III
C. II, III
D. Hepsi

26) 6706 Sayılı Kanuna göre; İnfazın Devralınması ile ilgili olarak yabancı devlet makamlarından talep edilen bilgi ve belgelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 6706 sayılı yasa madde 26

A. Mahkûmiyet kararının onaylı sureti,
B. Hükme esas alınan kanun maddelerinin metni,
C. İnfazı gereken tüm cezayı gösteren belge,
D. Talebin değerlendirilmesi için gerekli görülebilecek diğer bilgi ve belgeler, Gerekli görüldüğü takdirde bu fıkrada belirtilen belgelerin tercümeleri,

27) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre, infazın devralınması halinde uyarlama kararları hangi mahkemeden alınır? 6706 sayılı yasa madde 26/5

A. Hükümlünün cezasını infaz ettiği Ağır Ceza Mahkemesi tarafından,
B. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi tarafından,
C. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından,
D. Yabancı ülke makamları tarafından

28) 6706 Sayılı Kanuna göre; İnfazın Devralınması ve Türkiye'de İnfaz hükümleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 6706 sayılı yasa madde 26

A. Hükümlünün Türkiye’ de bulunması. Aynı suçtan dolayı Türkiye’de soruşturma veya kovuşturma yapılmamış olması.
B. Mahkûmiyet kararının kesinleşmiş olması.
C. Mahkûmiyet kararına konu fiilin Türk hukukuna göre suç teşkil etmesi ve zamanaşımına uğramamış olması.
D. Hürriyeti bağlayıcı cezalar için, merkezî makamlarca aksi kararlaştırılmadıkça talep tarihinde, hükümlünün ceza infaz kurumunda infazı gereken en az dört ay hürriyeti bağlayıcı cezasının bulunması.



29) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; infazın devri ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? 6706 sayılı yasa madde 28

A. İnfazın devredileceği devlette bulunan hükümlünün, bu devletin vatandaşı olması veya bu devlet ile güçlü sosyal bağlarının bulunması.
B. Mahkûmiyet kararının kesinleşmiş olması, mahkûmiyet kararına konu fiilin yabancı devlet hukukuna göre suç teşkil etmesi.
C. Hapis cezaları için, merkezî makamlarca aksi kararlaştırılmadıkça talep tarihinde, hükümlünün ceza infaz kurumunda infazı gereken en az beş ay hapis cezasının bulunması, Merkezî Makamın olumlu görüşünün bulunması.
D. Cezaları denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilen hükümlülerin cezaları devredilebilir.

30) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; infazın devri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yabancı memleketlere gönderilecek belgelerden değildir? 6706 sayılı yasa madde 28

A. Mahkûmiyet kararının onaylı sureti,
B. Hükme esas alınan kanun maddelerinin metni,
C. İnfazı gereken sonuç cezayı gösteren belge,
D. Gerekli görüldüğü takdirde bu fıkrada belirtilen belgelerin tercümeleri,

31) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Aşağıdakilerden hangisi infazın yabancı devlette sonuçlarından biri değildir? 6706 sayılı yasa madde 29

A. Merkezî Makam, yabancı devletten infaz sırasında ortaya çıkacak özel durumlar ile infazın tamamlanması veya hükümlünün firarı gibi önemli bilgileri bildirmesini ister. Merkezî Makama ulaşan bilgiler, Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir.
B. Kararın tamamen infaz edilmesi veya infaz kabiliyetini kısmen veya tamamen kaybetmesi, Türk hukuku bakımından da aynı sonuçları doğurur.
C. Yabancı devletin kararı infaz etmemesi veya edememesi hâlinde infaz işlemlerine Türkiye’de devam edilir.
D. Yabancı devletin kararı infaz etmemesi veya edememesi hâlinde infaz işlemleri iptal edilir.

32) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Aşağıdakilerden hangisi hükümlünün infazı amacıyla Türkiye’ye nakli ile ilgili değildir? 6706 sayılı yasa madde 30

A. Hükümlünün Türk vatandaşı olması veya Türkiye ile güçlü sosyal bağlarının bulunması.
B. Hükümlünün veya kanunî temsilcisinin rıza göstermesi şart değildir.
C. Mahkûmiyet kararının kesinleşmiş olması ve mahkûmiyet kararına konu fiilin Türk hukukuna göre suç teşkil etmesi.
D. Merkezî makamlarca aksi kararlaştırılmadıkça, talep tarihinde, hükümlünün ceza infaz kurumunda infazı gereken en az altı ay hapis cezasının bulunması.

33) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanununa göre; Hükümlünün cezasının infazı amacıyla Türkiye’ye naklinden sonra, cezanın Türkiye’de genel veya özel af kabul edilmesi ya da suç veya cezayı ortadan kaldıran veya hafifleten bir sebebin ortaya çıkması hâlinde hükümlünün hukukî durumu ile ilgili ilgili olarak karar mercii neresidir? 6706 sayılı yasa madde 30

A. Bulunduğu yer ağır ceza Mahkemesi,
B. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi,
C. Merkezi makam,
D. Herhangi bir ceza verilmez,



34) 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği kanununa göre; İade talebine konu olabilecek bir suçun işlendiğinin kabulü için kuvvetli şüphe bulunması hâlinde, iade talebinin Merkezî Makama ulaşmasından önce, Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası antlaşma hükümleri veya mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, ilgili devletin  talebi ve Merkezî Makamın uygun bulması üzerine kişinin geçici olarak tutuklanan kişi en fazla kaç gün süreyle geçici olarak tutuklu kalabilir? 6706 sayılı yasa madde 14/4

A. 20 gün
B. 30 gün
C. 40 gün
D. 6 ay

6706 SAYILI YASA CEVAP ANAHTARI




1. C
2. B
3. D
4. D
5. D
6. D
7. C
8. D
9. A
10. D
11. D
12. D
13. C
14. A
15. B
16. D
17. C
18. C
19. C
20. A
21. B
22. C
23. A
24. D
25. D
26. C
27. B
28. D
29. C
30. C
31. D
32. B
33. A
34. C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar

  Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar Örneğin, mahkememizin 2023/103 esas sayılı dosyasında, sanığın daha önce çekle ilgili karşı...

TIBBİ ETİK