23 Ekim 2019 Çarşamba

Ceza Genel Kuruluna göre kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu


CGK kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna ilişkin maddi unsurun özelliklerini şu şekilde belirlemiştir:
i-) Suçun maddi unsuru, kişinin özgürlüğünden yoksun bırakılmasıdır.
ii-) Failin doğrudan ya da dolaylı hareketleriyle ve çeşitli araçlar kullanılarak işlenebilir.
iii-) Sonuç, mağdurun hareket etme ya da yer değiştirme özgürlüğünün kısıtlanmasıdır.
iv-) Serbest hareketli suçtur.
v-)Maddede fiilin işleniş şekli, yeri, zamanı ve süresi konusunda sınırlama yapılmamıştır.
vi-) Mağdurun bir yere gitme ya da bir yerde kalma özgürlüğünün kaldırılması sonucunu doğurabilecek her türlü hareketle suçun işlenmesi mümkündür.
vii-) Fiilin herkesin girebileceği bir yer, özel, kapalı veya açık alanda gerçekleştirilmesi ya da uzun veya kısa süreli olması önemli değildir.
viii-) Suçun oluşması için mağdurun mutlaka bir yere kapatılmış olması gerekmez. Aleni bir yerde tutma ya da böyle bir yere götürme halinde de suç oluşur.
ix-) Fiil ile sonucun hukuken kabul edilebilecek bir zaman süresince devam etmesi gerekir. Sürenin kısa olup olmadığını hakim takdir edecektir.[1]


[1] “Suçun maddi unsuru, kişinin özgürlüğünden yoksun bırakılmasıdır. Bu fiil, failin doğrudan doğruya veya dolaylı hareketleriyle ve çeşitli araçlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Sonuç ise mağdurun hareket etme ya da yer değiştirme özgürlüğünün kaldırılması biçiminde kendini gösterir.
Fail, kişinin özgürlüğünden yoksun bırakılmasına yönelik fiili, doğrudan doğruya veya dolaylı hareketleriyle ve çeşitli araçlar kullanarak gerçekleştirebilir. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, serbest hareketli bir suç olduğundan, bir yere gitme veya bir yerde kalma özgürlüğünün kaldırılması neticesini doğurabilecek her türlü hareket ile işlenebilecektir. Madde de sadece "bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakmak" tan söz edilmiş, fiilin işleniş şekli, yeri, zamanı ve süresi konusunda bir sınırlama yapılmamıştır. Bu nedenle mağdurun bir yere gitme veya kalma özgürlügünün ihlal edilmesi sonucunun doğması kaydıyla, her zaman her yerde işlenebilir. Fiilin herkesin girebileceği bir yer, özel, kapalı veya açık alanda gerçekleştirilmesini yahut uzun veya kısa süreli olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Suçun oluşması için mutlaka mağdurun bir yere kapatılmış olmasına gerek yoktur, aleni bir yerde tutma veya böyle bir yere götürme halinde dahi diğer unsurların varlığı halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu oluşacaktır. Öte yandan özgürlükten yoksun bırakma kavramı, anlık olmayan bir süreyi zorunlu olarak içerdiğinden, fiil ile sonucun hukuken kabul edilebilecek bir zaman müddetince sürmesi gerekmektedir. Sürenin çok kısa olup olmadığını somut olayın özelliğine göre hakim takdir edecektir. Sonuç ise, mağdurun bir yere gitme ya da bir yerde kalma özgürlüğünün kaldırılması biçiminde ortaya çıkmaktadır.”, CGK 26/03/2019 gün, 2017/652 Esas, 2019/265 Karar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar

  Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar Örneğin, mahkememizin 2023/103 esas sayılı dosyasında, sanığın daha önce çekle ilgili karşı...

TIBBİ ETİK