25 Şubat 2020 Salı

GYS 2020 2802 SAYILI KANUN


2802 SAYILI HAKİMLER VE SAVCILAR KANUNU ONUNCU KISIM SORULAR

1-) Adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları yedek üyeler haricinde kaç üyeden oluşur? (m. 113)

A-) 5
B-) 7
C-) 3
D-) 9
E-) 11

2-) Adli yargı ilk derece adalet komisyonlarında başkan ve asıl üye ile yedek üye aşağıdakilerden hangisi tarafından belirlenir? (m. 113)

A-) Adalet Bakanı
B-) Yüksek disiplin kurulu
C-) Hakimler ve Savcılar Kurulu
D-) Cumhuriyet Başsavcısı
E-) Cumhurbaşkanı

3-) Adalet komisyonu, atamaları doğrudan bakanlıkça yapılanlar dışındaki adli ve idari yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelinin kaç ayı geçmemek üzere yetki alanı içerisinde geçici görevlendirmesini yapar? (m. 114-4)

A-) Bir ay
B-) Bir yıl
C-) İki yıl
D-) Altı ay
E-) Üç yıl

4-) İlk defa Devlet memurluğuna atanması teklif edilen personelin atanmaları aşağıdakilerden hangisinin onayı ile tamamlanır? (m. 114/2)

A-) Komisyon başkanı
B-) Hakim, mahkeme başkanı ya da Cumhuriyet savcısı
C-) Mülki amir
D-) Devlet Personel Başkanlığı
E-) Bakanlık

5-) Herhangi bir nedenle görevine gelemeyen hakimin yerine, bu hakim görevine başlayıncaya kadar aşağıdakilerden hangisi, o yerdeki hakimler arasından aşağıdakilerden hangisi tarafından görevlendirme yapılır? (m. 115/1)

A-) Adalet bakanı
B-) Hakimler ve Savcılar Kurulu
C-) Cumhuriyet Başsavcısı
D-) Adli yargı komisyonu
E-) Adli yargı komisyon başkanı

6-) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar dışındaki adlî ve idarî yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelinin görevlerinden doğan suçlarda soruşturma aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılır? (m. 116)

A-) Bulundukları yer Cumhuriyet savcılığınca doğrudan
B-) Bağlı bulundukları yer komisyon başkanlığınca doğrudan
C-) Doğrudan Adalet Bakanlığınca
D-) Çalıştıkları mahkeme başkanı veya Cumhuriyet savcısınca
E-) Yüksek disiplin kurulunca

2802 SAYILI KANUN CEVAP ANAHTARI

1-A, 2-C, 3-D, 4-E, 5-E, 6-A



2802 SAYILI HAKİMLER VE SAVCILAR KANUNU
ONUNCU KISIM
Adalet Komisyonlarının Kuruluş ve Görevleri
Kuruluş:
Madde 113 – a) Adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları: Ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu yerlerde; başkanı ve bir asıl, bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenecek hakimler ile o yer Cumhuriyet savcısından oluşur.
(Değişik : 12/2/1989 – KHK-360/6 md.; Aynen Kabul 24/1/1990 – 3611/6 md.) Başkanın yokluğunda komisyona asıl üye başkanlık eder. Asıl üyenin komisyona başkanlık etmesi veya yokluğunda yedek üye, Cumhuriyet başsavcısının yokluğunda ise kendisine vekalet eden Cumhuriyet savcısı komisyona katılır.
b) İdari yargı adalet komisyonları: Bölge idare mahkemelerinin bulunduğu yerlerde; bölge idare mahkemesi başkanının başkanlığında, iki asıl ve bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenecek idari yargı hakimlerinden oluşur.
Başkanın yokluğunda komisyona kıdemli asıl üye başkanlık eder. Üyelerden birinin komisyona başkanlık etmesi veya yokluğunda yedek üye komisyona katılır.
(Ek ikinci fıkra: 22/12/2005 - 5435/35 md.) (a) ve (b) bentlerinin ikinci paragraflarında belirtilen üyelerin de yokluğu hâlinde, birinci sınıfa ayrılma incelemesine tâbi tutulup da ayrılamayanlar hariç, en kıdemli hâkimden başlayarak komisyon oluşturulur. Bu durumda kıdemli olan, komisyona başkanlık eder.
Adalet komisyonlarında, bir yazı işleri müdürü ile yeteri kadar memurdan oluşan birer büro bulunur.
Görevleri:
Madde 114 – (Değişik: 22/12/2005 - 5435/36 md.)
Adalet komisyonlarının görevleri şunlardır:
a) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar dışındaki adlî ve idarî yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelinin;
1) İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklardan merkezî sınavda başarılı olanların ilgili yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecek sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınavlarını yapmak, hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunlarına öncelik tanımak kaydıyla başarılı olanların atanmalarını teklif etmek.
2) Aslî Devlet memurluğuna atanmaları, sicil ve disiplin işlemleri, görevden uzaklaştırılmaları, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlemlerini bu Kanun ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mevzuat hükümlerine göre yerine getirmek.
3) Naklen veya hizmet gereği atamasını, ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya Cumhuriyet savcısının görüşünü alarak, yetki alanı içerisinde yapmak.
4) Geçici olarak görevlendirmesini, yetki alanı içerisinde altı ayı geçmemek üzere yapmak.
b) Kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek.
İlk defa Devlet memurluğuna atanması teklif edilen personelin atanmaları Bakanlık onayı ile tamamlanır. Bu personelin atanması, eğitilmesi ile ilgili usûl ve esaslar yönetmelikte gösterilir.
Bu madde kapsamındaki personeli, ilgili adalet komisyonunun muvafakati, teklifi veya hizmetin gereği olarak başka bir adalet komisyonunun yetki alanına naklen atama veya geçici olarak görevlendirme yetkisi Adalet Bakanlığına aittir.
Zorunlu hâllerde görevlendirme
Madde 115 – (Değişik: 22/12/2005 - 5435/37 md.)
Herhangi bir nedenle görevine gelemeyen hâkimin yerine, bu hâkim görevine başlayıncaya veya Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yetkilendirme yapılıncaya kadar, o yerdeki hâkimler arasından, adalet komisyonu başkanınca; adlî yargı çevresinde herhangi bir nedenle görevine gelemeyen Cumhuriyet savcısının yerine bu Cumhuriyet savcısı görevine başlayıncaya veya Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yetkilendirme yapılıncaya kadar, yargı çevresindeki Cumhuriyet savcıları arasından, ağır ceza Cumhuriyet başsavcısı tarafından görevlendirilir.
Soruşturma ve kovuşturma usulü:
Madde 116 – Bu kısımda yazılı memurların görevlerinden doğan suçlarından dolayı bulundukları yer Cumhuriyet savcılığınca doğrudan doğruya genel hükümler dairesinde soruşturma ve kovuşturma yapılır.
Kıyafet :
Madde 117 – Zabıt katipleri ile mübaşirlerin görev sırasında giyecekleri resmi kıyafetlerin şekli, bunların giyilme zamanı ve yerleri ile yenilenme süreleri Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir.  Kıyafetler Bakanlıkça sağlanır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK