31 Mart 2020 Salı

GÜNCEL SORUNLARDA CEZA HUKUKÇULARININ BOŞLUĞU

Sözde ceza akademisyenlerinin, güncel sorunlara karşı ne kadar ilgisiz ve görüş belirtmekten ne kadar uzak olduklarını koronavirüs günlerinde bir kez daha gördük. 

Yazık.... Çok yazık...

29 Mart 2020 Pazar

SERİ MUHAKEME USULÜ



Seçkin yayınevi için konuyu hazırlamıştım.

Ancak şu an Sinema TV'de devam eden Roman J. Israel isimli Denzel Washington filmi, konuyla ilgili daha farklı bir bakış açısı sundu.

Esas olarak konuyu biz de çalışmamızda eleştirmiştik. Bizde seri muhakeme uygulanacak usul, sınırlı sayıda belirlenmiş cezalarda uygulanacak olmasına rağmen çok da hakkaniyete hizmet eder nitelikte görünmemektedir.

  Ceza pazarlığı aşamasındaki bir dosyada savcının teklifini kabul etmeyen avukatı, müvekkilinin tutukevinde bıçaklanarak ölmesine neden oluyor. Avukat, mesleki sorumluluğuna sebep olduğu için çalıştığı büro onu kovmuyor.

Evet, pek çok kaynaktan Amerikan hukuk sisteminde davaların % 95 oranında mahkemeler önüne gelmeden sonuçlanmasının çok da adil olmadığı üzerinde duruluyor. İşte seri muhakemenin de eleştirisi tam da bu.

E pek tabi bu ana konu dışında avukatın, ölen kişinin dosyasında elde ettiği bilgiyi satması ve bu sattığı dosyanın sonradan yeniden önüne gelişi konu ediliyor.

Bunun dışında avukatın olağan günlük yaşantısı sırasında dahi hukukla o kadar içli dışlı olması oldukça güzel şekilde anlatılıyor. Hırsızlık olayına ilişkin vermiş olduğu zaruret hali oldukça ilginçti. Zorda kaldığı durumdan kaçmak için orada bulunan bir aracı çalmak zorunda kalan kişinin zorunluluk hali.


27 Mart 2020 Cuma

KORONAVİRÜS OKUMALARI



Konuyla ilgili çeviriler yapmak istiyorum. Örneğin, https://www.thelancet.com/pb-assets/Lancet/pdfs/S0140673620307285.pdf şöyle bir makale var. Konu Amerikan radyologların coronavirüs tanısında, göğüs röntgeni ile hesaplanmış tomografinin yardımcı olabileceği yönünde görüş yazısı. 

23 Mart 2020 Pazartesi

GENEL GÜVENLİĞİN KASTEN TEHLİKEYE SOKULMASI




Madde başlığı, korona kapsamında alınan tedbirleri kapsayabilecek gibi düşündürse de madde metninde korona tedbirlerine ilişkin uygulanabilir hükümler yok.

Buna ilişkin hükümlere yer verilebilir...

20 Mart 2020 Cuma

KÜBA TEDAVİYİ BULMUŞ OLABİLİR



İnternette Küba'nın koronavirüse karşı 23 farklı ilaç geliştirebileceği ve aşı üzerinde de çalışmaya devam ettiğine ilişkin bir haber var: 
http://cubasi.cu/en/news/cuba-can-produce-23-drugs-treat-coronavirus-and-working-vaccine-against-it

Haberin orjinali burada. Umarım doğrudur. Biocubafarma İş Grubu halihazırda mevcut olan bir tedavi zincirinin hastalığa karşı olumlu etkide bulunduğunu tespit etmiş. 

Aralarında  Biomodulin T'nin de bulunduğu ilaçlar, bağışıklık sistemini uyarıcı etkide bulunmuş. 

Haberin içeriğine göre üretim Çin merkezli, Çin-Küba ortak çalışmalarının sonucu...

İnşallah doğrudur. 

17 Mart 2020 Salı

KAZIM BÜFE




16 Mart 2020 Salı... Saat 22.30.

Adana'ya ilk geldiğimiz günlerden bugüne Kazım Büfe'nin bu saatte kapandığını görmedim. Bugün kapalıydı.

Hava hafiften yağmurlu... Bir kaç büfe, bir fırın, bir pastane ile Büyük Adana kebap açık. Kazım Büfe kapalı... Önü gece yarılarına kadar muzlu süt içenlerle dolu olurdu. Kışın en sert günlerinde bile kapanmazdı. Bu gün bu saat itibarıyla kapalı...

Bomboş Toros caddesi. Oysa hafiften yağmurlu da olsa, sokağın yarısı gençlerle cıvıl cıvıl olurdu. Bu saat itibarıyla bomboş...

Viral etki bu...

Bankamatik çalışmıyor.. Karşısında çerezci hala açık...Ama sokaklar yine de boş...

İnşallah bir tık daha ötesine gitmez...

7 Mart 2020 Cumartesi

Belly Tigr (Beyaz Tank)


Belly Tigr (Beyaz Tank) filmi Karen Şahnazar'ın yönettiği oldukça güzel bir Rus ikinci dünya savaşı filmi. 
Hiçbir kaydı olmayan, bataklıkta avını bekleyen, efsanevi Alman tankı, avları ortalığa çıktığında hepsini teker teker vuruyor ve yeniden pusuya yatıyor. 

Naidyanov isimli tank sürücüsü ise onu vurmak için fırsat kolluyor. Tanktaki diğer nişancı Türk. Gözlerinin çekik olmasından, isminden anlaşılıyor. İkinci dünya savaşının hakkını veren bir çok Rus filminde savaşanların arasında Tatarları görmek mümkün...
Onların kahramanlık türküsü olarak dinledikleri Juravli (Turna) Resul Hamzatov değil mi? (Bu satıları yazarken şöyle bir baktım, bazı kaynaklar ismini vermemiş nedense). 

Her neyse... SİHA teknolojileri bu kadar geliştikten sonra artık tanklara yatırım yapmak gerekli midir? 
Radarda gizlenebilen...
Sesten hızlı gidebilen...
Havada bir den çok bağımsız hareket edebilen parçalara ayrılabilen...
Daha küçük mühimmat taşıyabilen ve 
Eş zamanlı binlercesi hatta onbinlercesi havada olabilen SİHA'lar söz konusu olduğunda tanklara ya da milyarlarca dolarlık hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyulacak mı? 

2 Mart 2020 Pazartesi

İİK'nun 351'inci maddesine rağmen ısrarla bankaca bildirilen adrese tebligat arayan BAM dairesi

İİK m. 349'a göre "Şikayetçi dilekçe veya beyanında göstermiş olduğu delillerle bağlıdır."


Buna rağmen ısrarla banka tarafından bildirilen adrese tebligat çıkartılması için bozma yapıldığı görülmekte. 

Bu bozmaların hukuka uygun olduğu söylenemez. Ancak ilk derece mahkemelerine karara karşı direnme imkanı getirilirse bu durum tartışılabilir. 

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK