29 Mart 2020 Pazar

SERİ MUHAKEME USULÜ



Seçkin yayınevi için konuyu hazırlamıştım.

Ancak şu an Sinema TV'de devam eden Roman J. Israel isimli Denzel Washington filmi, konuyla ilgili daha farklı bir bakış açısı sundu.

Esas olarak konuyu biz de çalışmamızda eleştirmiştik. Bizde seri muhakeme uygulanacak usul, sınırlı sayıda belirlenmiş cezalarda uygulanacak olmasına rağmen çok da hakkaniyete hizmet eder nitelikte görünmemektedir.

  Ceza pazarlığı aşamasındaki bir dosyada savcının teklifini kabul etmeyen avukatı, müvekkilinin tutukevinde bıçaklanarak ölmesine neden oluyor. Avukat, mesleki sorumluluğuna sebep olduğu için çalıştığı büro onu kovmuyor.

Evet, pek çok kaynaktan Amerikan hukuk sisteminde davaların % 95 oranında mahkemeler önüne gelmeden sonuçlanmasının çok da adil olmadığı üzerinde duruluyor. İşte seri muhakemenin de eleştirisi tam da bu.

E pek tabi bu ana konu dışında avukatın, ölen kişinin dosyasında elde ettiği bilgiyi satması ve bu sattığı dosyanın sonradan yeniden önüne gelişi konu ediliyor.

Bunun dışında avukatın olağan günlük yaşantısı sırasında dahi hukukla o kadar içli dışlı olması oldukça güzel şekilde anlatılıyor. Hırsızlık olayına ilişkin vermiş olduğu zaruret hali oldukça ilginçti. Zorda kaldığı durumdan kaçmak için orada bulunan bir aracı çalmak zorunda kalan kişinin zorunluluk hali.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK