23 Kasım 2020 Pazartesi

BAM DAİRE SORUNLARI MAKALE

 

Genel Olarak

Temel amacının iş yükünü azaltmak olduğu belirtilen istinaf mahkemeleri, giderek amacından daha fazla uzaklaşmakta, iş yükü dışında, personel, bina, kişisel sorunlar ve duruşma sorunları ile giderek daha fazla içinden çıkılmaz bir karmaşaya dönmektedir.

Çalışma sorunları ve verimliliği azaltan hususları mevzuat, çalışma ve kişi kaynaklı olarak üçe ayırmak mümkündür. Bu sorunlardan mevzuattan kaynaklanın bir kısım sorunların çözümlenmesinin, kişisel sorunların çözülmesinden daha kolay olduğunu söylemek mümkün.

Mevzuat kaynaklı bozmaları ise usul bozmaları ve esasa ilişkin bozmalar olarak ikiye ayrılabilir. 

Kişisel sorunlar, özellikle müzakere ortamının gelişmemesi nedeniyle üyeler arasında uyumsuzluğun baş göstermesi, eleştirel yaklaşımlara ilişkin yaklaşımlar olarak belirtilebilir.

Mevzuat kaynaklı sorunlar, CMK m. 275 gereğince hiçbir anlam ifade etmemesine rağmen istinaf dilekçelerinin karşı tarafa tebliği, imza eksikliği nedeniyle yapılan iadeler, hukuka aykırı delil sorunları olarak belirtilebilir.

            İlk derece mahkemesine yapılan göndermeler, görünüşte kanuna uygun olması amacıyla çoğu zaman kanunda yer almayan sebeplere dayanmakta ve amaç giderek dosyanın temyiz merciine gönderilmeden çözümlenmesine yönelmektedir.

            1. Mevzuat kaynaklı sorunlar

            a-) CMK m. 275/2

            b-) Hukuka aykırı delil 

            c-) Direnme imkânının olmaması

            d-) İcra suçlarında uygulama birliği olmaması

            2-İçtihat sorunları

            a-) Hukuka aykırı delil konusunda sürekli değişen içtihatlar

            b-) Kaçakçılık suçlarında sanığın zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını gerektirecek açık dosyasının bulunması

            c-) Vergi suçlarında uygulama birliği olmaması, içtihatların değişkenlik göstermesi, defter incelemesi, fatura araştırması, bilirkişi incelemesi gibi uygulamaların dosyaların sonuçlanmasını güçleştirmesi

            3. Çalışma sorunları

            a. Müzakere yapılmaması

            b. Duruşmalara hazırlıksız çıkılması

            c. Dosyaların üyelere geç gönderilmesi: Özellikle pazartesi günü tevzi yapılan haftalarda üyelerin, diğer üyelere dosyaları inceleme yapmak için geç göndermesi nedeniyle dosyalar üzerinde yeterince inceleme yapılmaması sonucunu doğurmakta, bu durum üyeler arasında birbirlerinin dosyalarını iade etme, yeniden inceleme talep etme, duruşma açılmasını isteme gibi uygulamalara neden olmaktadır.

            ç. Üyelerin duruşma tecrübesine sahip olmaması

            d. Bozmaların sanık ya da müdafi lehine olmadığı gibi kamu yararının da bulunmaması

            e. 696 sayılı KHK sonrası usul bozmaları dahil duruşma açılması gerekliliğine uyulmaması

            f. Personelin yetersiz olması

           Bir kısım personel ilk derece hukuk mahkemesi tecrübesine sahiptir. Bir kısım duruşma sırasında yazabilecek hıza sahip değildir.

            g. İcra dosyalarında masraf sorunları

           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK