27 Mart 2022 Pazar

OLAY YERİ DEĞERLENDİRMELERİ VE UYGULAMA DIŞI YAZARLAR

 

Uygulama dışı yazarların Türk hukukunda konusu suç teşkil eden bir çok eyleme rağmen kısmi iz değerlendirmesi yaptıkları görünmektedir. Ceza yargılamasında olaylar kasten yaralama, öldürme ile sınırlı değildir. Kriminal laboratuvarlarının inceleme dışı bıraktığı çok fazla sayıda suç bulunmaktadır. Örneğin vergi, orman ve kaçakçılık suçları gibi. Bu nedenle kolluk suç inceleme, olay yeri inceleme ya da kriminal bürolarının çözümlemesi, değerlendirmesi dışındaki suçlar, uygulama dışı yazarların değerlendirdiklerinden çok daha fazladır.

24 Mart 2022 Perşembe

BOMBOŞ VE O KADAR SIRADANSIN Kİ ARTIK

 


Ne desem bilmiyorum. 

Bomboş ve o kadar sıradansın ki, 

Ne görsem huzur doluyum, 

Ne görmesem kararsız...

O kadar sıradansın ki artık. 

21 Mart 2022 Pazartesi

KARGA YUMURTASI


    Hindistan'da fakirliğin, mutluluğun bir arada anlatıldığı efsane film. Gecekondu mahallesinin kenarında açılan pizza dükkanının çocuklarda uyandırdığı merak duygusu, sınıf farkları, zenginlik ve yoksulluk, o kadar iç içe anlatılmış ki. 
Çocukların pizzayı görme karşılığında kuryeye kısayol göstermeleri sahnesi efsane sahnelerden...Uyanık geçinenlerin birbirlerini dolandırma gayreti, yoksulun yoksula atmaya çalıştığı kazık...

15 Mart 2022 Salı

HAKARETE TEŞEBBÜS DİYE SAÇMA BİR SUÇ OLUR MU?

 Ceza hukuku alanında eserimsiler yayınlayan bir kısım zevata göre hakarete teşebbüs diye bir suç olabilir. Lakin, böyle bir suçun gerçekleşmesi mümkün değil. UYAP kayıtlarının tutulmaya başlandığı ilk günden bugüne hakarete teşebbüs diye bir kayıt olmaması bir yana, eylemin bölünmezliği hayatın olağan akışına da uygun. 


Öte yandan bir kısım yazarlar, posta gönderilirken başkası tarafından ele geçirildiğinde hakarete teşebbüs suçu oluşurmuş gibi saçma sapan bir yorum yapmış, diğer zevat da bu görüşü çalışmalarında kullanmış. 

Bakın "On milyoncuk borç verir misin?" adlı filmde kürsüde bulunan Hulusi Kentmen en anlamlı cevabı vermiş: 


Hakarete teşebbüs diye saçma bir suç olur mu? 

14 Mart 2022 Pazartesi

BİLMEDEN AHKAM KESMEK

 Zorunlu müşterek mesailerden bir kısım zevat, bilmediği konularda ahkam kesmeyi marifet zannediyor nedense. 

Tahammül sınırlanırı zorlayan ukalalığa nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum. Sürekli alttan almaktan bıktım. 

YAYINEVLERİ VE MATBAALAR

 

Yaptığımız çalışmalar nedeniyle çok sayıda yayınevi ve matbaayla görüşmek zorunda kaldık. Bunların bir kısmı gerçekten yardımcı olabilmek için elinden gelen bütün çabayı gösterirken bir kısmı ile ortak anlaşma zemini oluşturmak bile imkansızdı. 

Matbaalar daha çok resmi kurumlardan gelecek işlere ya da davetiye, kartvizit, eşantiyon gibi işlere odaklanmış durumdalar. Bu nedenle kitap çalışması için matba bulmak da çok zor. Bulunabilenler de standart sayılara odaklanmış durumdalar ve bu standart sayılar sizin çalışmanızın basılmasını imkansız kılıyor. 

Hukuk yayınevleri işin bilimsel niteliğinden çok ticari yönüne bakmakta. Doktora çalışmasını tamamladıktan sonra çalışmanın yayınlanmasına aracı olan yayınevine elimde çok sayıda yabancı kitap olduğunu ve bunların çevirisini yapsam basıp basmayacağını sormuştum. Onun ise ilk sorduğu şey piyasada satıp satmayacağıydı. Ben ülkemizdeki hukuk okur-yazarlığı düzeyini de düşünerek satmayacağını söyleyince, bize satabilecek çalışmalar lazım denmişti. 

İşte hukuk yazarlığımda dönüm noktası bu sözdü. Ama çalışmalar çıktıkça ticari katkı sadece kendilerine olunca, hukuk yazarlığında ikinci, üçüncü ve bilmem kaçıncı dönüm noktalarını yaşamak durumunda kaldım. Bu sonraki dönüm noktalarını bilahare paylaşırım. 




12 Mart 2022 Cumartesi

FOTOKOPİ BELGEDE SAHTECİLİK İNCELEMESİ YAPILABİLİR Mİ?

 Kitap çalışmasının bilmem kaçıncı sayfası aynen; 

Fotokopi üzerinden sahtecilik incelemesi yapılabilmektedir. “... fotokopi­lerde grafolojik tanı unsurları kayba uğramakta ise de; fotokopi belgelerin net olması halinde üzerinde inceleme yapılması mümkün bulunduğundan, sanığın ve onun adına belgeyi ibraz edenin olay tarihinden önceki günlere ait imza ve yazı örnekleri temin edilerek Adli Tıp Kurumuna gönderilip bilirkişi incelemesi yaptırılarak yazı ve imzaların kime ait olduğu saptanıp sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekir”.[1]



11 CD, 10.07.2007, 7226/4889.


Gerçekten son dönem yetişen avukatların dilekçe dahi yazamamalarını daha iyi anlayabiliyorum. 2007 tarihli ve hangi amaçla neden böyle bir değerlendirme yapıldığı anlaşılmayan bir yargıtay kararından cımbızlayarak nasıl böyle bir sonuca ulaştın? 

Geçtim eşyanın tabiatını, ne ceza ne hukuk kısmında böyle bir değerlendirme görülmüş şey değil. Oldukça istisnai bir karara istinaden böyle bir genel değerlendirme gerçekten felaket...

SUÇ TUTANAĞI

 Bıçak ve Ceza Muhakemesi Hukuku, 


Bıçak CMK çalışmasından, 


Belgenin bir kamu kurumu tarafından kamu kurumunun görevi gereği düzen­lenmiş olması halinde belge, “resmi belge” adını alır. Suç tutanağı, ilam, vekalet­name, öğretmen tarafından düzenlenen sınıf defteri, diploma, sertifika gibi belgeler resmi belge örneklerini oluşturur. Herhangi bir belgenin “resmi belge” niteliği ka­zanabilmesi için üç temel unsuru bünyesinde barındırması gerekir.

sayfa bilmem kaç. 


Sen kum nedir bilmezsin,

 


   

Kum

Sen kum nedir bilmezsin
Deniz Görmedin ki.
Yum gözlerini, zamanı düşün,
Deniz bir gözünde
Kum bir gözündedir.

Sen taş nedir bilmezsin
Dağa çıkmadın ki
Yürü ufuklara doğru,
Dağ bir ayağında
Taş bir ayağındadır

Sen kül nedir bilmezsin
Ateş yakmadın ki,
Uzat ellerini gökyüzüne,
Ateş bir elinde
Kül bir elindedir

Sen kan nedir bilmezsin
Ölmedin, öldürmedin ki,
Yat toprağa boylu boyunca
Ölüm bir yanında
Kan bir yanındadır

Sen aşk nedir bilmezsin
Beni sevmedin ki
Ağla, ağlayabildiğin kadar
Bütün güzellikler sende
Aşk bendedir.

Ümit Yaşar Oğuzcan'ın en sevdiğim şiiri


11 Mart 2022 Cuma

HER ZEHRİN

 


                    Bir de panzehri var. 

                       

                       Önemli olan doğru yere bakabilmek.  



                        

5 Mart 2022 Cumartesi

1 Mart 2022 Salı

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ ULUSLARARASI ADALET DİVANI DEĞİLDİR

 Koç Üniversitesi'nde ders anlatan eleman 


Uluslararası Adalet Divanı (UAD), ceza mahkemesi değildir. Sivil bir mahkeme olan UAD, hükumetler arasındaki çatışmalar üzerinde yoğunlaşmakta, bireysel suçluların üzerinde hiçbir yetkisi bulunmamaktadır.


Kitaplarınız da boş, hem de bomboş, 


Divan ibaresi, olağan mahkemelerde yargılanması mümkün olmayan kişi ve kurumlar için kullanılır. Olağan kişilerin yargılamasını yapan makamlar "Divan" değildir. 

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK