22 Mayıs 2022 Pazar

MÜDAFİ TAYİNİ

 1-Soruşturma evresinde ifade almada en çok üç müdafi bulunabilir. Hepsi söz alacak diye bir uygulama yok. Üçünün adına bir kişi konuşabilir. 

2-Yanında bulunma ve hukuki yardım engellenemez. 

3-Müdafi seçmesi istenir. Durumu olmadığını beyan ederse resen atanır. 

4-) Resen müdafi ataması halleri: 

i-Çocuk, 

ii. Meramını anlatamayacak derece malul, 

iii. Sağır dilsiz, 

iv. 5+ yıl hapis cezası halleri. 

5-Vekaletname aranmaz. 

6-Kimsenin duymayacağı ortamda görüşebilirler. 

7-Yazışmalar denetlenemez. 

8- Devlet Güvenliği Aleyhine Suçlar, TMK suçlarında müdafi ile görüşme Cumhuriyet savcısı talebi-hakim kararıyla 24 saate kadar kısıtlanabilir. 

9-Kolluk müdafi görüşme odası olmalı. 

10-Avukat dosyadan örnek alabilir. Şablon suçlarda örnek alma hakkı Cumhuriyet savcısı talebi hakim kararıyla sınırlanabilir. 

i-Bilirkişi raporu, 

ii-İfade tutanakları, 

iii. Hazır bulunulan diğer tutanaklarda sınırlama mümkün değil. 

11. Hakları, yakalama ve ifade almada ayrı ayrı hatırlatılmalı. 

12. Özgür iradesi ile sanık haklarının bir kısmından vazgeçebilir. 

13. Müdafinin zorunlu olduğu hallerde gelmeden ifadesi alınamaz. Sadece kimlik tespiti yapılabilir. Hiçbir şekilde soru sorulamaz. Müdafi bulunmayan ifadesi hükme esas alınamaz. 

14. Müdafi: 

i. Sadece hukuki yardım yapabilir. 

ii. Doğrudan cevap veremez (Uygulamada sorun yaşanıyor), 

iii. Delilleri karartamaz. 

iv. Müdafinin her türlü müdahalesi tutanak altına alınır. 

v. Müdafi gözaltı süresini doldurma gibi amaçlarla gecikiyorsa tutanağa geçilerek ifadeye başlanır. Sanık yine de bekleme talep ederse, susma hakkını kullanmış kabul edilerek tutanak ilgili birime intikal ettirilir. 

CMK resmi sıfatı bulunan ve kamu otoritesi adına hareket eden kolluk birimlerinin yapacağı işlemleri ayrıntılı düzenlemekte ve müdafi olmaksızın düzenlenen tutanakları adeta boşa çıkartmaktadır. Oysa kolluk tutanakları aksi sabit oluncaya kadar geçerli resmi evrak niteliğindedir. TCK m. 204 kapsamında düzenleyenler sorumludur. Bu nedenle müdafi katılımı olmaksızın alınan beyanların geçerli olmadığı, hükme esas alınmayacağı yaklaşımı sorunludur. 










Müdafiin görevlendirilmesi

Madde 150 – (Değişik: 6/12/2006 – 5560/21 md.)

             (1) Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir.

             (2) Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.

             (3) Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır.

             (4) Zorunlu müdafilikle ilgili diğer hususlar, Türkiye Barolar Birliğinin görüşü alınarak çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar

  Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar Örneğin, mahkememizin 2023/103 esas sayılı dosyasında, sanığın daha önce çekle ilgili karşı...

TIBBİ ETİK