Yaklaşık bir yıl öncesinin videosu. Değerlendirmeler, düşük katma değerli ürünlerin ihracatının çok fazla artırılmasının tercih edilmesi ile aslında bütün dünyanın tercih ettiği yüksek katma değerli ve teknoloji ağırlıklı ürünlerin üretilmesinden, ihracatından, geliştirilmesinden vazgeçilerek büyümenin tercih edildiği yönünde.
Videoda gösterilen grafiklere göre Türkiye'deki üniversiteler, geliştirilmeleri için bütççeden ayrılan pay gerçekten dünyanın önde gelen ülkeleriyle aynı. Ancak üniversitelerin bilime ve üretime katkısı, dünyanın en geri kalmış ülkeleri gibi.
O halde üniversitelerdeki akademik kadroların elemine edilmesi gerekir.
Biz hukuk fakültelerinin ne halde olduğunu görüyoruz.
Dünyanın önde gelen akademik çevreleri de Türk üniversitelerinin ne kadar geride olduğunu gösteriyor. Acilen yök başta olmak üzere bütün üniversite kaynaklarının gözden geçirilmesi gerekli.
Türkiye'nin büyümesine ilişkin değerlendirmelerde, düşük katma değerden, teknoloji ve argeye yönelen sektörlere yönelimin olduğunu söylemek gerekir. Bu nedenle videoda oluşturulan genel yargı bir yıl içerisinde ya değişmiştir ya da baştan beri video söz konusu önyargıyla oluşturulmuştur.
Öte yandan gelişmiş ülkelerin vazgeçtiği başta tekstil gibi düşük katma değere sahip sektörlerin, salt istihdam oluşturmak amacıyla teşvik ve geliştirilmeleri hatalı görünmektedir.
Herkes de teknisyen ya da mühendis olamayacağına göre istihdam sorununun, kalifiye ara eleman oluşturularak çözümlenmesi gerekir. Bu ara elemanların başka ülkelerde oluşan istihdam açıkları nedeniyle yurt dışında çalışma imkanı bulabilmeleri de mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder