19 Mayıs 2017 Cuma

EYLEMİN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN GEREKEN KISTASLAR

1. CD. 6/5/2014 gün, 2013/1129 Esas 2014/2882 Karar
Öldürmeye teşebbüsün tespiti için:
1- Suçta kullanılan aletin cinsi,
2- Kullanılış şekli,
3- İsabet eden bölge,
4- Darbe adedi,
5- Darbe şiddeti,
6- Hedef seçme olanağının bulunup bulunmadığı,
7- Mağdurdaki yaraların yerleri ve özellikleri,
8- Sanığın kendiliğinden mi yoksa engel bir nedenden dolayı mı eylemine son verdiği gibi ölçütlerin değerlendirilmesi gerekir.
“Bir olayda sanığın eyleminin öldürmeye teşebbüs mü yoksa kasten yaralama mı olduğunun kabulü için, suçta kullanılan aletin cinsi, kullanılış şekli, isabet eden bölge, darbe adedi ve şiddeti, hedef seçme olanağının bulunup bulunmadığı, mağdurdaki yaraların yerleri ve özellikleri, sanığın kendiliğinden mi yoksa engel bir nedenden dolayı mı eylemine son verdiği gibi ölçütlere bakılması gerekir.

Olayımızda da, sanığın, mağdurun sol koltuk altı bölgesine her biri 4'er cm derinliğinde olan iki bıçak darbesi vurarak hemopnömotoraksa, 1. derecede kaburga kesisine ve hayati tehlike geçirmesine neden olacak şekilde yaraladığı anlaşılmakla; yukarıda belirtilen kriterlerden suçta kullanılan aletin cinsi, hedef alınan vücut bölgesi, darbelerin şiddeti, yaraların yerleri ve derinlikleri dikkate alındığında sanığın eyleme bağlı ortaya çıkan kastının öldürmeye yönelik olduğu ve sanık hakkında öldürmeye teşebbüs suçundan hüküm kurulması gerektiği gözetilmeden, suçun niteliğinde hataya düşülerek kasten yaralama suçundan hüküm kurulması,…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TIBBİ ETİK