8 Aralık 2017 Cuma

İSPAT VE SÜBUT REHBERİ ARKA KAPAK YAZISI

İster özel, ister kamu olsun, Türk hukuku ile ilgilenen herkes için birinci derecede kaynak olmasını istediğimiz bu çalışma, Türk Ceza Kanunu sistematiğine göre, olası ispat ve sübut listesi oluşturmak ve ayrıca her suç tipine uygun uygulamada sübuta götüren delillerin neler olduğunu sistematize şekilde göstermek çabasındadır.
Çalışmanın amacı ve içeriğine göre kanunda yer alan eylemin suç olmaktan çıkartılması hali hariç olmak üzere yapılmış ya da yapılacak başkaca kanun değişikliklerinden de etkilenmesi imkan ve ihtimal dahilinde görünmemektedir.
Esasen serbest delil ilkesinin geçerli olduğu Türk Ceza Hukuku’nda, CMK m. 170/2 fıkrası gereğince,  soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa Cumhuriyet savcısı kamu davasını açar. Ancak CMK m. 223/5 fıkrası gereğince, yüklenen suçu işlediğinin sabit olması halinde, sanık hakkında mahkûmiyet kararı verilir. Evrensel hukukun bir gereği olarak şüpheden de sanık yararlanacaktır. Buna göre hangi hallerin uygulamada suçun sübutuna esas sayılacağını tespit etmek ve herkes tarafından bilinmesini sağlamak biz hukukçuların görevidir.
Her ne kadar hukuk fakültelerinde görev yapan ve ispat ve sübut kavramlarını aynı anlamda zanneden akademisyenler bulunsa da bunlardan birincisi Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre delil göstererek bir şeyin gerçek yönünü açığa çıkarma, ikincisi ise şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkmadır. Yani ispat esasen bir etkinlik iken, sübut bir haldir. Bu çalışma bu ispat faaliyetlerinden hangisinin suçun sübutu yönünde dikkate alınacağına ilişkindir.

Faydalı olması dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK