9 Aralık 2017 Cumartesi

VİNÇ KİRALAMA İŞLERİ

      VİNÇ ÇALIŞMA ALANI
            Esas olarak yapı inşaat işlerinde, limanlarda yüklerin nakli, kaldırılması ya da iletilmesi için kullanılan, şekli, boyutları ve kaldırma güçleri farklı olabilen, motor veya elektrikle çalışan makinelere vinç adı verilir. Kısaca insan gücünün yetmediği her alanda yük kaldırmada kullanılır. Bir çeşit iş makinesidir. Bu makineler, yükleri vinç ucuna bağlayarak bir yerden diğer bir yere naklini ya da yüklenmesini sağlar. Esasen bütün vinçlerin çalışma usulü de birbirine benzer.
           
            VİNÇ ÇEŞİTLERİ
            Kullanım ve çalışma prensiplerine göre pek çok şekilde olabilmesi mümkündür. Özet olarak vinç çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
            1. Kule vinç: Kule şeklindedir. Ağır yükler için idealdir.
            2. Pergel vinç: Kendi ayağı üzerine ya da sağlam beton zemin kolona monte edilebilen ve 360 derece çalışabilen vinçtir. Açıları ayarlanabilir.
            3. Sepetli vinç: Vinç ucunda sepetli bölüm bulunur. Merdivenin ulaşmadığı durumlarda kullanılır.
            4. Gezgin vinç: İki tarafında vincin hareket etmesini sağlayan yay bulunan vinç sistemidir.
            5. Tek ray vinç: Tek hat üzerinden ancak belli kapasite yük kaldırabilen vinçtir.
            Vinç kiralama sitelerinde de bu çeşitlere uygun kiralık vinç bulunduğu görülmektedir.
           
            Müşteri beğenisine sunulma açısından ise vinçleri,  kiralık vinç ve satılık vinç olarak ikiye ayırmak mümkündür.

            ÇALIŞMA PRENSİBİ
            İnsan gücü dışında elektrik enerjisi ya da akaryakıt ile de çalışabilir. Motordan alınan hareket, şaft aracılığıyla dişli çark mekanizmasına aktarılır. Bu mekanizmada oluşan güç, makara sistemini yukarıya doğru iter. Bu sistemin ucunda ise kanca vardır. Kanca çelik dökümdür. Kapasite üstü taşıma ya da nakil yapılmamalıdır. Pek çok iş kazası bu şekilde oluşmaktadır.

            VİNÇ TEMİNİ
            Vinç satın almak için oldukça pahalı bir iş makinesidir. Ayrıca sınırlı işlerin yapılmasından sonra bireysel kullanıcıların da işine yaramayacağı için kiralama yöntemine başvurulur. Piyasada vinç kiralama işini yapan çok sayıda firma bulunmaktadır.
            Vincin kiralanmasında kullanım amacı önemlidir. Kullanım amacına göre boyutları değişebileceği gibi kiralama ücretleri de değişebilecektir.
            İhtiyaç sahiplerinin bu amaçla oluşturulan pazarları dolaşması mümkün olduğu gibi bu konuda internet üzerinden de araştırma yapabilirler. Çalışılacak yere yakın olması tercih nedenidir.
            İNTERNET SİTELERİNDE KİRALIK VİNÇ ÇEŞİTLERİ
           Kiralık vinç aramak için, herhangi bir şekilde dışarıya çıkmak ya da galeri galeri dolaşmak gereksizdir. İnternet siteleri pek çok çeşidi karşılaştırmalı olarak değerlendirme imkanı sunmaktadır. Öncelikle ağırlık çeşidine göre sınıflandırma yapıldığı görülmektedir. Buna göre vinçler:
            10 tonluk,
            15 tonluk,
            20 tonluk,
            25 tonluk,
            30 tonluk,
            35 tonluk,
            40 tonluk,
            50 tonluk,
            60 tonluk,
            75 tonluk hiap vinçler;
            100 tonluk mobil vinçler;
            Sepetli platform vinçler olarak sınıflandırılmıştır.
            Ayrıca internet sitelerinde pek çok kiralayan cep telefonu numarası da verilmiştir. Hali hazırda müsaitlik durumları ve hangisinin kullanılabileceği gösterilmektedir. Fotoğraflarla şekil konusunda ayrıntılı kanaat oluşturma amaçlandığı anlaşılmaktadır.
            Vinçler saatlik, günlük ve aylık olarak kiralanabilmektedir. Ayrıca bu araçların doğrudan sahibinden kiralabileceği siteler de bulunmaktadır.
            Kiralanan vinçlerin arasında teleskobik insan platformu sepetli modeller de bulunmaktadır. Bazılarında platform akülüdür. Makaslı platformlarda, platformun katlanabildiği ve çalışmaya başladığında makasın açılabildiği görülmektedir.
            Kanaat oluşturmak için video siteleri de incelenebilir.
            KULLANICI: 
            Vinç kiralamada bir diğer önemli husus yardımcı personel bulunması ve kullanıcının tecrübesidir. Vinç kiralama sitelerinde kullanıcı tecrübesine de yer verildiği anlaşılmaktadır. Yardımcı personel özellikle doğabilecek kazaların önlenmesi açısından önemlidir. Aksi halde oluşabilecek kazalarda yalnız vinci kullanan kişi değil onunla birlikte vinci kiralayan kişi de sorumlu olabilecektir. Bu nedenle araç kullanan kişinin dikkatle seçilmesi gerekir.
 Sitelerde ayrıca kiralamak isteyenlerin güvenliği ve diğer kullanıcıların daha sağlıklı alışveriş yapabilmeleri açısından kiralanmak istenilen ürün için gereken kontrollerin yapılması gerektiği uyarıları da var. Özellikle ilamlarda belirtilen bilgilerin doğru olmadığı ya da görsellerin gerçek olmadığı yönünde kanaat oluşması halinde site editörlerine bilgi verilmesi uyarıları bulunmakta.
            Sonuç olarak vinç kiralama gelişigüzel yapılacak bir iş olmayıp kiralık vinç konusunda uzman kişilerden de görüş alınabilir. Kiralık vinç temini için aracılardan çok sahiplerinin tercih edilmesi fiyat ve pazarlık açısından daha uygun görünmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK