10 Kasım 2019 Pazar

JAMES CLERK MAXWELL


JAMES CLERK MAXWELL (1831-1879)

1831 yılında İskoçya Edinburgh’ta doğmuştur. Yedi yaşındayken annesini kaybetmiş, oldukça varlıklı bir ailede yetişmişti. Babası giydiği elbiseden oturduğu eve kadar herşeyi kendi elleriyle yapan bir insandı. Maxwell’in ise oldukça çekingen bir kişiliği vardı.
Babası Edinburgh Kraliyet Akademisi üyesiydi. Bu nedenle toplantılara babasıyla birlikte katılıyordu. Ayrıca babası sayesinde yine Edinburgh Gözlemevi’nde gezegen ve yıldızları izliyordu.
Henüz on beş yaşındayken Edinburgh Kraliyet Heyetine bilimsel bir tebliğ sunmuştu. Edinburgh Üniversitesinde eğitim görmüş, Cambridge Üniversitesinden mezun olmuş, aynı yerde profesörlük yapmıştır. Evlilik yapmış ancak çocuğu olmamıştı. 1879 yılında kanserden ölmüştür.
Radyo, radar, televizyon gibi icatlara yol açan elektromanyetik ve ışık yayılmaları, renk bileşimleri ile Satürn halkaları üzerindeki açıklamalar, gazların kinetik teorisi ile enerjinin korunması konularında etkili çalışmaları bulunmaktadır. 14 yaşındayken yetkin elips çizme yöntemine ilişkin matematiksel buluşu Edinburgh Kraliyet Akademesince ödüllendirildi.
En önemli başarısı klasik elektromanyetik teorisinde birbirinden bağımsız kabul edilen elektrik ve manyetiğin aynı şey olduğunu maxwell denklemleriyle ispatlamıştır. Bu denklemler, manyetik, optik, elektrik alanlarında kullanılır. Maxwell denklemleri sayesinde klasik denklemler ve yasalar basitleştirildi. Bu alandaki çalışmaları fizikteki ikinci büyük birleştirme olarak adlandırıldı. Birinci büyük birleştirme Newton’a aitti.
Maxwell, elektrik ve manyetik alanların uzayda dalga formunda sabit ışık hızında ilerlediğini buldu. 1864 yılında Maxwell, “Elektromanyetik Alanın Dinamik Bir Teorisi” adlı kitabını yayınladı. Bu kitapta, ışığın aslında aynı ortamda dalga hareketi yaptığını belirtti.
Maxwell ayrıca gazların kinetik teorisini istatistiksel olarak açıkladı. 1861 yılında ise renkli fotoğraf makinesini bulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK