10 Kasım 2019 Pazar

JAMES WATT (1736-1819)


JAMES WATT (1736-1819)
Greenock’ta 1739 yılında doğdu. Bu kasaba bir balıkçı limanına sahipti ve Watt ailesi toplumda etkin bir role sahipti. Büyükbabası, Cartsdyke’ta denizcilik ve matematik dersleri vermişti. Amcası Glasgow’da Clyde nehrini ilk araştıran kişiydi. 1730’larda Watt’ın babası acemi bir marangoz ve gemiciydi ve Greenock’ta gemi sahibi olarak ticarete başlamıştı.
Watt, sağlıksız bir çocuktu. Matematik kabiliyetinin açıkça görüldüğü 13 yaşlarına kadar Gramer Okuluna gitmemişti. Akşamları babasının Greenock’taki işyerinde model yapımı ve denizcilik aletlerinin tamiri üzerinde çalışıyordu.
1755 yılında Londra’ya gitti ve alet yapımcı çırağı olarak çalışmaya başladı. Normal bir eğitim için üç ya da dört yıl gerektiren araç yapım işinde 12 ayda ustalaştı.
İlk işi Glasgow Üniversitesi’nin astronomi araçlarının restore edilmesine ilişkindi.
1757 yılında üniversiteye yakın bir yerlerde ilk işyerini açarak, üniversiteye matematiksel araçlar üretmeye başladı.
1769 yılında Newcomen motor tamir için Watt’a verildi. Bu motor üzerinde buhar gücünü deneyerek, konu üzerinde çalışmaya başladı. Motoru tamir etmesine rağmen sonuçtan pek de memnun olmadı. Ayrı bir yoğunlaştırıcı geliştirdi. Değişken ısıtma ve soğutma silindirlerinin kullanılması ısı kaybı sorunlarını çözmüştü.
Aynı yıl içerisinde Kinneil madeninde pompalayan motor yapımı istenildi. Bu tarihlerde teknik sorunlar dışında mali sorunlarla da başetmek zorundaydı. Mali sorunları çözmek için yeniden sivil mühendisliğe dönüş yaptı.
1769-1774 yıllarında Greenock limanının geliştirilmesi ve ilk at çekmesi ile Glasgow kuru doklarından suyun boşaltılması işini üstlendi. Ayrıca Greenock’a su sağlamak için iki baraj yapımını da üstlendi.
1769 yılında Watt buhar motorlarında akaryakıt kullanımı için patent aldı. Ortaklık için üretici Matthew Boulton ile anlaştı.
1774 yılında Birmingham’a Kinneil motoru ile birlikte gitti. Kinneil motorunu çalıştırmayı başardı. Sorunları çözmek için kiriş motoru kullanarak pistonu aşağı ve yukarı hareket ettirebilecek bir yöntem geliştirdi. Dönen motor ise buharlı motorun dokumacılık, madencilik, değirmencilik, demir işçiliği, seramik alanlarında yeni kullanım yöntemlerini geliştirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK