2 Mayıs 2022 Pazartesi

TARİHİN EN BÜYÜK TANK SAVAŞI KURSK

 1943 yılı Temmuz ayında Kursk kasabasına yakın gerçekleşen tank savaşında, Almanya Stalingrad yenilgisinin intikamını almak ve Sovyet direnişini kırarak savaşı bitirmek istiyordu. Almanlar panzer ve stürmgeschütz tankları ile yürüttüğü savaşta Kursk burnu olarak anılan alanda bulunan beş yüz bine yakın Sovyet askerini kuzey ve güneyden yürütülecek operasyonla sıkıştırma stratejisinin Rus T-34 tanklarıyla başarısızlığa uğramıştır. 

Alman panzerlerin üstünlüğü zırh kalınlığı ve 2 km'yi bulan menziliyle 88'lik toplarıdır. Rus T 34 tankların zırh kalınlığı 4,8 mm ve topları 76'lıktır. 

Rusların tek şansı hızlıca Alman tanklarına yaklaşmak ve özellikle namlu altı ya da yanlardan vurmaktır. Rus komutası ayrıca T-34 tanklara Alman tanklarına hızlıca saldırarak üstlerine çıkma talimatı vermiştir. Bir de Alman ilerleyişini durdurmak amacıyla sivillerden yararlanarak yaklaşık 4.000 km'lik hendek kazılması iyi bir strateji olarak görünmekte. 

Savaşın sonunda galip olsa da dikkat ve enerjisini artık İtalya cephesine kaydırmak zorunda kalan Almanlar, Berlin'e kadar çekilmek zorunda kalıyor ve bundan sonra Sovyet ilerleyişi durdurulamıyor. 

Alman hataları: 

1-)Açık alanda saldırıya geçtiler. 

2-) Hatta hendek kazılabilir ve bu hat boyunca 2 km geri çekilerek Rus tanklarının saldırması ve uzaktan vurulması beklenebilirdi. 

3-) Rus tanklarının yaklaşmasına izin verilmesi

4-) Luftwaffe'nin beklenen desteği sağlayamaması, 

5-) Savaşın sonunda kazanan olmasına rağmen Pirsus zaferi gibi geri çekilmeleri, 

6-) Hitler'in saha komutanlarını dinlememesi. 

7-) Rusların -özellikleri iyi olmasa da- sayı olarak fazla tank üretmeleri konusunda gereken istihbaratın sağlanamaması, 

8-) Saha istihbaratı açısından Rusların savaş sırasında izledikleri stratejilerin, karşı stratejilerle önlenememesi. 

9-) Mayın ve savunma hatları oluşturulmaması. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK