10 Ekim 2022 Pazartesi

BAM kararlarında öngörülemez bozmalar

 Mahkememizce usulsüz tebliğ şikayeti, borçlunun ikamette oturmadığı/taşındığı hususunun hangi komşusundan sorulduğu tebligatta gösterilmediğinden kabul edilmiş ve dosya davalı vekilince istinafa götürülmüştür. 


BAM ilgili dairesince, borçlunun bu adreste fiilen oturup oturmadığının tespit edilmediği gerekçesiyle bozma kararı verilmiştir. (2022/236)

Ancak 

İcra mahkemeleri, İİK'nun 18. maddesi delaletiyle 6100 Sayılı HMK'nun 316-322. maddeleri arasında düzenlenen basit yargılama usulüne göre yargılama yapar. İcra mahkemelerinin kuruluş amacı, icra dairelerince yürütülen cebri icra faaliyetinin, hukuka ve kanuna uygunluğunu, icra ve iflas hukuku çerçevesinde denetlemektir. İcra dairelerinin işlemleriyle ilgili olarak yapılan şikâyet ve itirazlara ilişkin uyuşmazlıkları, sınırlı ve biçimsel olarak incelemek ve en seri şekilde  karara bağlamak icra mahkemelerinin görevidir. Bu nedenle icra mahkemelerinin yargılama yetkileri, genel mahkemelere göre sınırlıdır. Ekseriyetle, sadece yazılı belge üzerinden inceleme yaparak uyuşmazlığı çözüme kavuşturmak zorundadırlar.(12.HD. 08/12/2015 gün, 2015/29261 Esas, 2015/30819 Karar).

Any. m. 141/4: “Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir”

Tebligat Kanununa uygun bir tebligattan söz edilebilmesi için fiilen usulüne uygun bir tebligat yapılması gerekir. 

Bu nedenle fiilen oturup oturmadığı araştırması, hem Tebligat Kanunu'na, hem 12.HD'nin yerleşik içtihatlarına hem de icra mahkemesi yargılama usulüne aykırıdır. 

Belirtilen nedenlerle, BAM bozmaları öngörülemez boyuta varmaktadır. Bozma ve iadelere karşı acilen itiraz yolu açılmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar

  Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar Örneğin, mahkememizin 2023/103 esas sayılı dosyasında, sanığın daha önce çekle ilgili karşı...

TIBBİ ETİK