10 Mart 2024 Pazar

BURSA BAM 6.HD VE TACİR SIFATINA İLİŞKİN YANLIŞ DEĞERLENDİRMELERİ

 

*Tarafların tacir olduklarının senet metninden anlaşılması ya da tarafların tacir olduklarına ilişkin delilleri duruşmada sunmaları halinde yetki sözleşmesi geçerlidir. Bu bakımdan Bursa BAM 6.HD’nin sürekli bozmaları hatalıdır.[1]

*Tarafların tacir olduklarına ilişkin belgeler ancak taraflarca ileri sürülebilir.[2]



[1] “Gerekçe ve Sonuç

Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile; borçlu adına çıkartılan ödeme emri tebligatında muhatabın çarşıya gittiğinin çalışanı Önder Aydoğan tarafından beyan edildiği belirtilerek, 2 nolu haber kağıdı adresin kapısına yapıştırılmadan, Önder Aydoğan isimli kişiye elden teslim edildiği yazılmak suretiyle ödeme emri Görlek Muhtarı Mehmet Sert imzasına teslim edildiği, tebliğ mazbatasına haber verilen kişinin kim olduğu yazılmadığı gibi, 2 nolu haber kağıdının tebliğ adresine yapıştırılmaması nedeniyle, TK'nın 21/1. maddesi ve Yönetmeliğin 30. maddesi uyarınca davacıya yapılan tebligat şeklen geçersiz olduğundan, şikayetin kabulüne karar verilmesinde isabetsizlik olmadığı, takibe konu senetlerde, borçlunun adresinin Denizli olarak yazıldığı ve ödeme emrinin bu adreste tebliğ edildiği, takip dayanağı senetlerde, Kuşadası Mahkemelerine ilişkin yetki düzenlemesi yapılmış ise de, senetlerde tarafların tacir olduklarına dair bir ibare bulunmadığı gibi, tarafların tacir olduğuna ilişkin bir delil sunulmadığı dolayısı ile yetki itirazının kabulüne karar verilmesinde isabetsizlik bulunmadığı, öte yandan davacının yetki itirazı ve zamanaşımı itirazının incelenebilmesi için öncelikle, usulsüz tebliğ şikayetinin değerlendirilmesi ve itirazın süresinde olup olmadığının buna göre belirlenmesi gerektiğinden, alacaklının bu konudaki istinaf nedenin de yerinde olmadığı gerekçesiyle başvurunun esastan reddine hükmedildi.

V. TEMYİZ

A. Temyiz Yoluna Başvuranlar

İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı alacaklı temyiz isteminde bulunmuştur.

B. Temyiz Sebepleri

Davalı alacaklı temyiz başvurusunda; borçlu tarafından anılan davada hem icra dairesinin yetkisine hem de dosyadan davacı borçluya yapılan tebligatın iptali ile öğrenme tarihinin 28.06.2021 olarak düzeltilmesine karar verilmesinin talep edildiği, yetki itirazının ilk itirazlardan olduğu, esasa girilmeden önce incelenerek karar verilmesi gerektiği itirazını tekrarla kararın bozulmasını talep etmiştir.

C. Gerekçe

1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme

Uyuşmazlık, kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte usulsüz tebliğ şikayeti ile yetkiye ve borca itiraza ilişkindir.

2. İlgili Hukuk

İİK'nın İİK 16. Ve 169 maddeleri ile ve sair ilgili mevzuat

3. Değerlendirme

1-Bölge adliye mahkemelerinin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun'un 371 inci maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

2-Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup alacaklı tarafından temyiz dilekçelerinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.”12.HD. 31/05/2023 gün, 2022/11789 Esas, 2023/3839 Karar,

[2] “Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile; ödeme emrinin davacı borçluya Kızıltepe Mardin adresinde tebliğ edildiği, HMK'nın 17. maddesine göre keşidecinin  gerçek kişi olduğu, bu nedenle geçerli bir yetki sözleşmesinin mevcudiyetinden söz edilemeyeceği gerekçesiyle istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.

V. TEMYİZ

A. Temyiz Yoluna Başvuranlar

Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı alacaklı vekili  temyiz isteminde bulunmuştur.

B. Temyiz Sebepleri

İstinaf başvuru dilekçesindeki itiraz sebeplerinin tekrar edildiği görülmektedir.

C. Gerekçe

1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme

Uyuşmazlık, kambiyo yollu takipte icra dairesinin yetkisine itiraz istemine ilişkindir.

2. İlgili Hukuk

1. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (6100 sayılı Kanun) 369 uncu maddesinin birinci fıkrası ile  370 ve 371 inci maddeleri, ...

2. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 6. maddesi ve 10. maddesi,

3. 2004 sayılı İİK'nın 50. Maddesinin 1. fıkrası,

4. HMK md.17

3. Değerlendirme

1.Bölge Adliye Mahkemelerinin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı  Kanun'un  371 inci maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

 

2. Keşidecinin tacir olduğuna dair belge sunulmadığının anlaşılmasına, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, keşidecinin tacir olduğuna ilişkin belge sunulmadığının anlaşılmasına, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile  kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup davalı alacaklı vekili tarafından temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler  kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.”12.HD. 20/02/2023 gün, 2022/8445 Esas, 2023/988 Karar,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK