15 Kasım 2019 Cuma

ROBERT BOYLE (25 Ocak 1627-31 Aralık 1691)


Lismore, Waterford İrlanda’da doğdu. Cork kontunun 7. oğluydu. Önce Eton’da eğitim gördü ve sonra kıta Avrupası’na geldi. 1644 yılında ülkesine döndü ve Dorset’te bir laboratuvar kurdu.
Oxford’a taşındı. Burada Robert Hooke ile birlikte çalışmalara başladı.
O tarihlerde deneysel araştırma metodu tartışmalıydı. Bilim daha çok Aristo’dan kalma düşünsel yöntemlere dayanmaktaydı. Boyle deney metodunu geliştirdi. Tarihte bilinen ilk gözlem yöntemleri, araçları ve sonuçları üzerine yayınlar yapan kişidir.
1659 tarihinden hayatının sonuna kadar felsefe, tıp ve din alanlarında yayınlar yapmıştır.
Kendi adıyla bilinen Boyle kanunu oldukça meşhurdur. Gaz hacimleri azaldıkça, basıncın artacağına ilişkindir. Bu kanun aynı zamanda gazların da küçük parçacıklardan oluştuğunun tespitini içermektedir. Böylece Boyle evrensel kabul gören kimyasal parçacık teorisini oluşturmuştur. Aynı zamanda element düşüncesinin temellerini oluşturmuş, turnusol testleri ile nesnelerin asit ya da baz niteliğinde olup olmadığını belirlemiştir.
11 kişi Londra’da Kraliyet Toplumu’nu oluşturarak bilimsel tartışmaların ve deneylerin konuşulduğu bir oluşum başlatmışlardır.
1668 yılında kız kardeşiyle birlikte yaşadığı Londra’ya taşınmıştır.
1680 yılında Kraliyet Toplumu başkanlığını, yemin gerektirmesi ve bunun kendi dini prensiplerini ihlal etmesi nedeniyle reddetti.
31 Aralık 1691’de Londra’da öldü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar

  Kesin hüküm haline gelmiş çelişkili kararlar Örneğin, mahkememizin 2023/103 esas sayılı dosyasında, sanığın daha önce çekle ilgili karşı...

TIBBİ ETİK