27 Aralık 2019 Cuma

AYNI HATAYI YAPAN DAİRELER

10. Ceza Dairesi 2015/4271 Esas, 2018/5749 Karar
CMK'nın 170. maddesine göre; iddianamede, yüklenen suç ve uygulanması gereken kanun maddeleri gösterilir. Yüklenen suçu oluşturan olaylar, mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanır. İddianamenin sonuç kısmında, işlenen suç dolayısıyla ilgili kanunda öngörülen ceza ve güvenlik tedbirlerinden hangilerine hükmedilmesinin istendiği açıkça belirtilir. CMK'nın 255. maddesinin 1. fıkrasında ise, hükmün, ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve fail hakkında verilir hükmü öngörülmüştür.

19.CD. 25/4/2017 gün, 2016/13094 Esas, 2017/3661 Karar
5271 sayılı CMK'nın 255/1 maddesinde açıkça yazılı olduğu üzere; "Hüküm, ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faili hakkında verilir". Suça konu maddi olay nedeniyle şüpheli hakkında, Kemer 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2015/331 E. sayılı dava dosyası kapsamında 5607 sayılı Kanunda unsurlarının yer aldığı kaçakçılık suçlarına dair cezalandırılması için kamu davası açılmış ve devam etmektedir. 556 sayılı KHK'da unsurları yazılı marka hakkına tecavüz suçları ile kaçakçılık suçlarının unsurları birbirinden farklı eylemleri içermekte, adı geçen maddelerde farklı ceza hükümleri öngörülmekte, yargılama usulleri de farklılıklar arz etmektedir. Soruşturma dosyasında mevcut deliller kapsamında yeni bir araştırma yapılmasına lüzum görülmeksizin, Kemer 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 2015/331 E. sayılı dava dosyası kapsamında toplanan mevcut delillere atıfla, somut olayda;  marka hakkına tecavüz suçundan da ayrı bir kamu davası açılması gerektiği anlaşılmakla,
11.CD. 23/11/2015 gün, 2013/26189 Esas, 2015/31159 Karar
Sanığın katılan adına düzenlediği suça konu bonoları ciro ederek Baymak Isı Sistemleri bayii olan Termosan Müh. İnş. Ltd. isimli şirkete vermekten ibaret eyleminde, CMK'nun 255. maddesi uyarınca hükmün konusu duruşmanın neticesine göre iddianamede gösterilen fiilden ibaret olup, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 06.01.2010 tarihli iddianamesi ile sanık hakkında bahsi geçen şirkete yönelik dolandırıcılık suçu nedeniyle açılmış bir dava bulunmadığı gözetilmeden dolandırıcılık suçundan mahkumiyet kararı verilmesi,

9.CD. 2014/4036 Esas, 2014/12444 Karar
Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 13.5.1997 gün ve 76-114 sayılı kararında da açıklandığı üzere; 5271 sayılı CMK'nın 255/1. maddesi gereğince hükmün konusu iddianamede gösterilen eylemdir.   

1.CD. 2011/5555 Esas, 2013/6695 Karar
Sanık Cumhur hakkında mala zarar verme suçundan kurulan hükümde; Sanık hakkında mala zarar verme suçundan kamu davası açılmadığı halde bu suçtan hüküm kurulması suretiyle CMK’nun 255.maddesine muhalefet edilmesi,



19 Aralık 2019 Perşembe

Werner Heisengberg Gymnasium, çeviri sorunları


Türkçe'ye çeviri yapılırken o ülkenin kültürünün az ya da çok tanınması lazım.

Heisenberg'le ilgili çeviri yaptığım sırada bilim adamının büyükbabasının Gymnasium müdürü olduğunu okudum. Benim gibi çeviriyle uğraşan pek çok kişi de okuyup araştırmıştır diye umut ediyorum. Ancak bazı sitelerin Gymnasium'u ısrarla spor okulu diye çevirdiğini şaşırarak gördüm.

İngilizce anlamı spor akademisi olabilir. Ancak Almanca karşılığı lise. Zaten hayat hikayesinin akışına göre başka türlü yorumlanması da zor 

10 Aralık 2019 Salı

DURUŞMAYA HAZIRLIKSIZ ÇIKMA



6 dosyayla 3 üyeyle duruşmaya çıkan, duruşmaya hazırlıksız çıktığı belirlenen dairenin durumunun teftiş raporuyla belgelenmesine rağmen dairenin dağıtılmaması durumu, 

7 Aralık 2019 Cumartesi

HUKUK FAKÜLTELERİ KALİTESİ




Kanunilik ilkesi ile kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesinin aynı kavramları ifade ettiğini bilmeyenlerin akademisyen olabildiği okullarda kaliteden söz etmek imkansız...

6 Aralık 2019 Cuma

HAKEM RAPORUNA ELEŞTİRİLER




1-) Suç tanımı, Türk Dil Kurumu sözlüğünden alınmıştır. Üstelik, dipnot kısmında Dönmezer’in tanımına da yer verilmiştir. Bu nedenle suç tanımına ilişkin eleştiri de hatalıdır. Dipnotun incelenmediğini/okunmadığını düşündürmektedir.
2-) Anayasaya ilişkin değerlendirmesi yerinde ise de, Anayasaya bakılmamıştır bile ifadesi küçük düşürücüdür. Buradaki eksiklik hakemin kendisi gibi bir başka hakemin geç rapor göndermesi nedeniyle makalenin geri çekilmesinden kaynaklanmaktadır.
3-) Girişin ikinci paragrafında kanunilik ilkesi ile kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesinin aynı anlamda olduğu belirtilmiştir. Bu anlamda hakemin 7 nolu eleştirisi yerinde olmadığı gibi makalenin okunmadığını ya da hakemin, konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını düşündürmektedir.
4-) Teşebbüs konusu hazırlık ve icra hareketleri ile apayrı bir çalışma konusu olabilecek bir başlıktır. Üstelik teorilerle birlikte yer verilmesi makalenin özünden kopmasına neden olacaktır. Buna rağmen ilgili hakemin frank teorisi dahil istemine uygun düzeltme yapılmıştır. Bu başlık altında hakemin raporlamada çelişkiye düştüğü, kanunilik ilkesinin özünden çok konuyu bambaşka bir alana kaydırdığı görülmektedir.
5-) Eleştiri sınırları o kadar belirsiz ve geniş kapsamlıdır ki, makalenin tamamen gözden geçirilmesini gerektirmiş ve önceki hakem raporunu hükümsüz hale getirmiştir.
6-) Hakemin çevirilerle ilgili eleştirileri yerinde değildir. İngiliz ve Amerikan hukukunun gelişimi, doktrin değerlendirmeleri o kadar geniş kapsamlıdır ki her kurum, uygulama ya da yorumun Türkçe karşılığını bulmak mümkün değildir. Her bir kavramın değerlendirmesi ise ayrı ayrı makale, kitap ve çalışma konusudur. Makalenin yazarı daha önceki çalışmaları nedeniyle defalarca çeviri yapmak zorunda kalmış ve bunun güçlük değil imkansızlık olduğunu teşhis etmiştir.
7-) Hakem eleştirilerinde yapıcı olmaktan çok yıkıcıdır. Teşebbüs konusuna ayrı başlık açılması bile konuyu anlamsız derecede dağıtacaktır.

MAKALE HAKEMİNE NOTLAR

Suç tanımı, Türk Dil Kurumu sözlüğünden alınmıştır. Üstelik, dipnot kısmında Dönmezer’in tanımına da yer verilmiştir. Bu nedenle suç tanımına ilişkin eleştiri de hatalıdır. Dipnotun incelenmediğini/okunmadığını düşündürmektedir.
Anayasaya ilişkin değerlendirmesi yerinde ise de, Anayasaya bakılmamıştır bile ifadesi küçük düşürücüdür. Buradaki eksiklik hakemin kendisi gibi bir başka hakemin geç rapor göndermesi nedeniyle makalenin geri çekilmesinden kaynaklanmaktadır. 

Ceza hukuku akademisyenliği




Yazmayı düşündüğümüz pek çok konu var.

Hazırlık yapmayı düşündüğümüz...

Ama basit konularla ilgili bile KOMPLEKSLERİ aşamıyoruz...


Bu nedenle ceza hukuku BUNDAN DAHA FAZLA GELİŞMEZ...


DURUŞMAYA HAZIRLIKSIZ ÇIKMAK




İstinaf mahkemelerinin kapatılma nedeni olacak böyle giderse...

Teftiş raporlarıyla dahi tespit edildiği halde bir şey yapılmamaya devam edilirse...

2 Aralık 2019 Pazartesi

ANLAYAN BERİ GELSİN




"Hukuk düzeninin birliği ilkesinin gereği olarak, yazılı olsun veya olmasın, bütün hukuka uygunluk nedenlerinin, hukuk düzeninin bütününden ortaya çıkarılması gerekmektedir"!!!!!!!!

Özgenç, İzzet, TCK Genel Hükümler s. 321. 


****

HAKEM KOMEDİSİ




Ceza hukuku alanında hakemlik yapan elemanın değerlendirmesi: 
"Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi şeklinde başlayan makale daha sonra kanunilik ilkesine dönüş yapmıştır. İki ilke aynı anlamda kullanılıyorsa, başlık seçimlerindeki tercihin okuyucuya izah edilmesi gereklidir"

Birisi sayın komedyene iki ilkenin aynı anlamda olduğunu söylesin....

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK