3 Mayıs 2020 Pazar

İMAR DURUMUNUN SORULMAMASI NEDENİYLE İHALENİN FESHİ

            T.C.
            YARGITAY
            12. Hukuk Dairesi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
ESAS NO       : 2016/28666
KARAR NO  : 2018/2021    

MAHKEMESİ           : Ankara 11. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ          : 30/06/2016
NUMARASI  : 2016/157-2016/716
DAVACI        : BORÇLU    :...
DAVALI         : ALACAKLI:...

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlunun, icra mahkemesine başvurusunda; taşınmazların kıymet takdiri ile satış tarihleri arasındaki sürede, imar durumunda önemli değişikler meydana geldiğini ileri sürerek 06/02/2015 tarihli ihalenin feshini talep ettiği, mahkemece, taşınmazın değerinde olağanüstü değişiklik olduğu, bu durumda satışı yapılan taşınmazın vasıflarında esaslı hata oluşması nedeniyle yapılan ihalenin iptali gerektiği gerekçesiyle istemin kabulü ile ihalenin feshine karar verildiği görülmektedir.
İİK'nun 128/a-2. maddesine göre; “Kesinleşen kıymet takdirinin yapıldığı tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemez. Ancak, doğal afetler ve imar durumundaki çok önemli değişiklikler meydana getiren benzer hallerde yeniden kıymet takdiri istenebilir.”
Artırmaya çıkarılan bir taşınmazın tapu kaydındaki son durumunun, şartnamede açıkça gösterilmesi ve böylece artırmaya katılacak olan kişilerin, taşınmazın imar durumunu ve miktarını bilerek artırmaya girmeleri sağlanmalıdır. Satışa konu taşınmazların tapu kaydındaki  değişikler, değer artırıcı nitelikte ise, yeni imar planı ve son tapu kaydı sorulmadan ihalenin yapılması,  ihalenin feshi nedenidir.

Şikayetçi vekilince, ihale tarihinden önce, taşınmazın imar durumunda olağanüstü değişiklikler yapıldığı ve değerinin önemli ölçüde değiştiği ileri sürülmüş olup, bu husus,  taşınmazda değer artırıcı unsurları etkileyeceğinden ve şikayetçinin menfaatine olacağından şikayet konusu yapılabilir.
Somut olayda, ihalenin feshi talebine konu taşınmazların imar durumundaki önemli değişikliğin ne şekilde olduğu mahkeme kararının gerekçesinde belirtilmemiştir.
O halde mahkemece, ihalesi yapılan taşınmazların, ihaleden önceki imar durumu sorularak, imar durumunda bir değişiklik olup olmadığı tespit edildikten sonra  ve gelen yazı cevabına göre, bu durumun talep ve talibe etkisi de tartışılıp değerlendirilerek, oluşacak sonuca göre  karar verilmesi gerekirken, bu hususlar araştırılmadan yazılı gerekçe ile istemin kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ  : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366. ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

aklımda-

 sın

TIBBİ ETİK