3 Mayıs 2020 Pazar

İHALE İLANI KONUSUNDA TAKDİR TARAF MENFAATLERİNİ GÖZETECEK İCRA MEMURUNA VERİLMİŞTİR.


T.C.
            YARGITAY
            12. Hukuk Dairesi
                                                                                                                        
ESAS NO       : 2016/19878
KARAR NO  : 2016/25829  

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ           : Adana 4. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ          : 11/02/2016
NUMARASI  : 2015/706-2016/121
DAVACI        : Borçlu:
DAVALI         : Alacaklı:

Yargıtay 


Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ...tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de; 
Borçlunun, sair fesih nedenleri ile birlikte satış ilânının yurt düzeyinde yayımlanan yüksek tirajlı bir gazetede ilan edilmesi gerekirken mahalli gazete ile ilan edilmesinin katılımı azalttığını ileri sürerek, satışı yapılan anonim şirket hissesi ihalesinin feshi istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
İİK'nun 114/2. maddesi uyarınca; “İlanın şekli, artırmanın tarzı, yer ve günü ve gazete ile yapılıp yapılmayacağı icra memurluğunca alakadarların menfaatlerine en muvafık geleni nazarı dikkate alınarak tayin olunur.” İlânın, yurt düzeyinde yayımlanan bir gazete ile yapılmasına karar verilmesi hâlinde, bu ilân, satış talebi tarihinde tirajı ellibinin (50.000) üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan gazetelerden biriyle yapılır.
Başlık ekle


Görüldüğü üzere, her ihalenin gazetede ilan zorunluluğu bulunmayıp, satış memurluğuna, her iki tarafın menfaati gözetilmek koşulu ile bu konuda takdir yetkisi tanınmıştır. İcra müdürlüğünün 12.08.2015 tarihli satış kararında; satış ilanının; “mahalli bir gazetede birinde yayınlattırmak sureti ile yapılmasına'' karar verildiği ve satış ilanının yerel gazete olan “Kent” gazetesinde yayımlandığı görülmektedir.
Somut olayda, satışı yapılan menkulün özellikleri dikkate alındığında, her yöreden alıcısı çıkabilecek nitelikte anonim şirket hissesi olduğu anlaşılmaktadır. Yerel gazete ilanı ile şirket hissesi satışına katılım olmayacağı gibi, bu durum, talep ve talibi azaltıcı nitelikte olup, ihaleye tek alacaklının katılıp pey sürmesi de bunu göstermektedir. Bu durumda, icra müdürlüğünün yerel gazetede yaptığı ilan yetersiz olup, gazete ilanının, ulusal çapta yayım yapan gazetelerden birinde yapılması gerekmektedir.
O halde mahkemece, yukarıda açıklanan nedenlerle şikayetin kabul edilerek ihalenin feshine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.             
SONUÇ  : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere,  21.12.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK