16 Mayıs 2017 Salı

DELİ PETRO

Rusya'yı Rusya yapan lider. Rusya bugünkü gücünü ona borçludur. Neye mal olursa olsun ülkesini geliştirmek için çalışan, savaşan, uğraşan ilginç lider. 
Hedef Avrupa olmasına rağmen Avrupa'dan daha güçlü bir ülke oluşturmuştur. Saint Petersburg şehrinin inşası, deniz kuvvetlerinin oluşturulması, İsveç'in tarih sahnesinden bir güç olarak silinmesi, sıcak denizlere inme gibi başarıları Petro dönemini özetlemektedir. 
Biz Türkler günümüzde Anadolu topraklarına kadar geri çekilmiş olmamızı, savaşlardaki başarısızlıkları daha iyi anlamak için Rus tarihini, yönetim sistemini, hedeflerini, ordusunu, ekonomisini iyi bilmek zorundayız. 
Türkler ve Ruslar ekonomik, siyasi, askeri ya da bir çok alanda birlikte ya da karşı karşıya gelmeye devam edecektir. Rusya var oldukça Türkiye, her türlü modern araç ve gereçlere sahip olmak zorundadır. 
Petro'nun gerçekten İstanbul vasiyeti var mıdır bilmiyoruz. İnternette böyle bir bilgi var. Tarihçilerin bir kısmı doğrulasa da bir kısmı yalanlıyor. Ama bilmek zorundayız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TIBBİ ETİK