18 Mayıs 2017 Perşembe

KUŞADASI

      Yaklaşık 5 yıl kadar çalıştığım ilçe. Zaten çocukluğumun geçtiği Menderes'e de yakın olan turizm beldesi. 
         Sürekli nüfusu 100 bine ulaşan ilçede hayat tarzınızı daha çok evinizin bulunduğu yer belirliyor. Hacıfeyzullah mahallesinde oturduğunuz zaman Kadınlar Denizi çok yakın ve yaz geldiğinde hergün deniz keyfi yapabilirsiniz. İkiçeşmelik mahallesinde ise daha çok Anadolu'yu yaşarsınız. 
      Seçtiğiniz bölgeye göre yabancı komşularınız olabilir. Yazın sizin çalışmak zorunda olmanıza kimse aldırmadan komşularınız sabahlara kadar balkonda oturabilir ve sabahlara kadar müzik sesleri duyabilirsiniz. 
     Belli saatten sonra trafikte araç kullanmak riskli olabilir. Alkol kullanımı oldukça fazladır. Denetimler fazla olsa da alkollü sürücülerin neden olduğu kaza sayısı hiç de az değildir. 
      İyi bilmediğiniz, gözünüzün kesmediği yerlerde yemek yememelisiniz. Aksi halde abartılı hesaplar ödeyebilirsiniz.
       Kamu sosyal tesisleri bakımından ilçe zayıftır. Öğretmenevi tam şehrin göbeğinde Kervansarayın arkasındadır. Ayrıca Turizm Otelcilik Meslek Lisesi'nin de güzel bir oteli var. Buradan göreceğiniz manzara ender görülebilecek türden. 
     Kadınlar denizi plajı gerçekten sahip olduğu ünü fazlasıyla hak ediyor. Ancak Turizm Otelcilik'ten inebileceğiniz Green Beach sahili çok bilinmeyen oldukça kısa bir plajdır. Kuştur plajı ile Davutlara doğru uzanan Long Beach'te gayet güzel plajlardır. 
     Bazı plajlarda adeta şehir magandaları plaja inmek istemenizi engellemeye çalışırlar. Kıyılardaki bazı tesis sahiplerinin çalışanları nereden aldıkları bilinmeyen bir yetkiyle ilginç şekillerde karşılar sizi. Kadınlar denizinde belediye şezlongları ile sahili sahiplenen ve istediğiniz yere oturmanızı engelleyen görevliler var. 
     Bence en iyi sahil milli park birinci koydadır. yine. Fazla derinleşmeyen, akvaryum hissi veren dünya güzeli bir sahil. Elenmiş gibi bir kum. Mükemmel bir doğa. Ne Alanya'da ne Fethiye'de, ne Marmaris'te ne Bodrum'da bu kalitede kum göremezsiniz. Baharda gezmesi çok güzel olur buraları. Papatyalar, laleler yeni açıyorken buralarda piknik yapmak mükemmeldir. 

Bir diğer piknik yapılacak yer Davutlar Sevgi Plajıdır. Okaliptus ağaçlarının altında oldukça geniş bir alan baharda mükemmel bir saha oluşturur size. Koskoca piknik alanında yazın ise adeta dip dibe oturup mangal yakıp piknik yapan insanlar vardır. Bu bölgede terliğinize sahip olun. Denize girerken kıyıda bıraktığınız terlik kaybolabilir. Deniz ve kum güzel olmakla birlikte ne milli parkın ne de green beach'in verdiği tadı vermez. Aslında bence bütün koyların zamanı farklıdır. Kuştur, sonbaharda, kadınlar denizi yaz yoğunluğunda green beach ise her mevsim güzel. 

Heryerden asla alışveriş yapılmaz. Başka yerden bir liraya alacağınız bir oyuncağı size on onbeş milyon liraya satmaya çalışabilirler. O nedenle ne alınacaksa AVM'ler tercih edilmeli. Sosyal tesislerde yenilmeyecekse, Köfteci Hasan ya da adliye karşısında Esenay pide salonu tercih edilebilir. 
En güzel camii tabi ki Kaleiçi Camii, Nüfus yoğunluğuna rağmen fazlaca camisi yok. Türkmen cami, Hanım camii diğer küçük güzel camiler. 
Kaleiçi civarı daha çok turistlere hitap eden esnafla dolu. Esnafın da yerli turiste pek sıcak bakmadığını söylemek lazım. Bu bölgedeki fiyatlarda daha çok en azından benim çalıştığım dönemde turistlere hitap eder tarzdaydı. 
Milli Eğitim Müdürlüğü binası oldukça güzel. Çalıkuşu filmi burada çekilmiştir. 
Mahmut Esat Bozkurt bölgenin en tanınmış ismidir. Türkiye Cumhuriyeti kuruluş yıllarında Adalet Bakanlığı yapmıştır. 
Sahil boyunda güzel bir forum alış veriş merkezi yapılmıştır. 
Birde liman bölgesinde yine gemiden inenlere hitap eden Scala Nuova alışveriş merkezi vardı. Burası da çok güzel bir yer. 
Güvercinada sahilden 150-200 metre kadar içeride olan adadır. 1950'li yıllarda adaya yapılan bir yolla ada ana karaya bağlanmıştır. Adeta şehrin simgesidir. Sahil boyunda dolaşanların son uğrak yeri burasıdır. Kale 2013-2014 yıllarında restore edilmişti. Bahçesinde eski dönemlerden kalma bir kaç top var. Kale içinde de bir zamanlar ziyarete açık olan büyük bir balina iskeleti vardı. Burası adanın belki en güzel yeridir. Bahçesinde bir mezar da var. Ancak kime ait olduğu çok ayrıntılı yazmıyor. İnsanların dilek dileyip bez bağladığı zeytin ağaçları var bir de. 

Atatürk heykelinin bulunduğu alan güzel bir piknik alanı. Eskiden öyleymiş en azından Etrafı yeşillik ve bütün adayı görebileceğiniz mükemmel bir manzara. Ben karar mekanizması olsam bu bölgeye asansör ya da olsa teleferik yapmak isterdim. Her insanın belki görmesi gereken bir yer. 

Sonradan pazar alanı yapılacaktı. Ama ilçede üç tane pazar kuruluyordu. Salı pazarı Hacıfeyzullah mahallesinde, Çarşamba ve Cuma pazarları ise tam şehir merkezinde belediyeye yakın yerdeydi. 

Ağustosun ilk haftalarında incir çıkmaya başlar. Buradan alacağınız inciri dünyanın başka yerinde bulamazsınız. 

Kaymakamlık ve emniyet binaları da eski ve güzel binalardır. Bir de kıyıda yer alan sağlık ocağı. Hemen arkasında bir park vardı. Avcılar kulübünün yan tarafı. Özellikle yazın çok kalabalık olurdu. 

Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu oldukça yüksek bir yerde. Ulaşım imkanları zayıftı. Hem Güvercin ada hem de Yılancı burnu bu noktadan görülebilir. Buralara aslında seyir tepesi de yapılması lazım. 

Hastaneden liman tarafının görünüşü de oldukça güzeldir. Zaten hastanenin hemen alt tarafında Gazi Beğendi Parkı bulunmaktadır. Buradaki manzara da gerçekten çok güzeldir.

Herkesle alışveriş yapılmaması, herkese güvenilmemesi, parfüm alırken, çay alırken, yemek yerken dikkatli davranılması; emlakçılar konusunda dikkatli olunması, mutlaka bilen üçüncü şahısla hareket edilmesi; kış dönemlerinde yapılacak emlak alımlarının büyük ihtimalle daha kazandırıcı olacağı bilinmeli.

Soğucak beldesi ve yaylaköy manzaraları da güzel. Bahar aylarında yeşillikler içerisinde. Yine de Güvercinada önünden Yılancı burnu tarafına giderken ki manzara en güzeli...

Adaland ve Aqua Fantasy bu bölgenin en iddialı su parkları. Özellikle pine bay otelinden hemen sonra basamak basamak yükselen Adaland'dan Kuşadasının görünüşü çok daha iyi. Çok sayıda havuz misafirlerini bekliyor. Giriş ücreti fazla olmasına rağmen yazın araç park edecek yer bulmak imkansız.

Efes Kongre merkezi büyük bir zenginlik. Adaland'ın aşağı tarafında bulunan kongre merkezi her sene Altın Güvercin şarkı yarışmasına ev sahipliği yapmakta.

Kuşadası Alışveriş Merkezi ve Kipa Kuşadası'nın en büyük iki alış veriş merkezi. Söke yaklaşık 20 km. Söke'de de Novada alışveriş merkezi ile çok sayıda outlet mağaza var. Alışveriş yapmak için bu bölgeler de ideal. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TIBBİ ETİK