18 Mayıs 2017 Perşembe

TODAİE

Türkiye için Kamu Yönetimi yüksek lisans merkezi. Öğrenci kalitesinin öğreten kalitesinden daha fazla olduğu kurum. 

Önceleri müstakil bir sınavı vardı. Sınava girebilmek ya da öğrenci olabilmek için herhangi bir şart yoktu. Zaten referansım olsa normal bir üniversitede yüksek lisans yapabilirdim. Benim gibi herhangi bir referansı olmayan kişilerin tercih edebileceği, tercih etmesi gereken bir program. Şimdilerde zannediyorum ALES puanı ile öğrenci alımı yapıyor. 

Okul belki lisans üstü çalışmalara ilişkin bir bilgi sağlıyor. Ama okulun asıl kazandırdığı farklı kamu kurumlarından insanların bir araya gelmesi. ÖSYM, posta teşkilatı, İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Demir Yolları, Maliye Bakanlığı gibi bir çok kurumdan üst düzey bürokratın bir araya gelip görüş alış verişi yaptıkları, devlet kurumlarının nasıl çalıştıkları ve birbirlerinin düzeylerini de görebildikleri bir ortam. 

İyi yapılan bir yüksek lisansla lisans uygulaması arasında en az beş yıllık bir fark var. Belli bir konuda uzmanlığın nasıl sağlanabileceği, bilimsel çalışma yapma pratiği, olayları yorumlama becerisi gibi konularda size hatrı sayılır bir deneyim kazandırıyor. 

Kurumunuzdan alacağınız ödenek ve bu süre içerisinde kurumdan izinli sayılmanız da cabası. Bu sürede yapmış olduğum çalışmalarımdan bazıları halen kayıtlıdır ve kitaplaşmayı bekler. Ancak bu eğitimden beklenen faydanın sağlanabilmesi için öğretim kadrosunun gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Özellikle Gazi Üniversitesinden gelen bazı hocalar, kişisel takıntıları ve kompleksleri olan kişilerin akademik kadroya dahil edilmesi tam bir felaket. Ekonomik ve sosyal kalkınma, Türkiye Ekonomisi, Siyasi Düşünceler gibi derslerin hocalarını hatırlıyorum. Bunların gözden geçirilmesi gerekir. 

Bu sürenin Ankara'da geçiriliyor olması da büyük bir avantaj. 
Çalışmak ve gelecek nesillere bilgi aktarmak için iddialı kurumların beklenen faydayı sağlaması için gözden geçirilmesi, iyi yönetilmesi lazım. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TIBBİ ETİK