6 Haziran 2017 Salı

LOKMAN HEKİM

Lokman hekim, Kuranı Kerim'de de adı geçen ayrıntılı kimliği bilinmeyen hikmet sahibi bir kişi. Çukurova bölgesinde Misis antik kenti civarında yaşadığı, bu bölgede ölümsüzlük formülünü bulduğu ancak Cebrail'in kendisine görünmesiyle birlikte Ceyhan nehrinin sularına düşürdüğü ancak bir sayfasını kurtarabildiği ve bugünkü Tıp ilminin de bu bir sayfadan çoğaldığı anlatılıyor.

Yazılı kaynaklarda uzun süre yaşadığı, 70 bin civarındaki bitkiden ölümsüzlük iksirini bulduğu, bitkilerin dilinden anladığı, siyah ırktan olduğu da yazmakta.

Öğütleri de aktarılmış yazılı kaynaklarda genel olarak az yemek, sabretmek, diline sahip olmak, ilim sahipleriyle bir arada olmak olarak özetlenebilecek öğütleri var.

Lokman AS'ın Tarsus'ta bir makamı var. Misis bölgesinde de yaşamış, yazılı kaynaklara göre Medyen ile Akabe arasındaki bölgede ömrü geçmiş, Peygamberimiz ile Hz İsa AS'ın yaşadığı dönem arasında yaşadığı rivayetleri de var. Ama söylendiği kadar uzun bir ömür ise her iki peygamberin döneminde de yaşamış olması gerek.

Aslında bu konuyu da kitap haline getirmek istedim. Yabancı kitap göremedim. Türkçe kaynaklar var. Ama Arapça da bilmek lazım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK