13 Haziran 2017 Salı

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ SUÇUNDA ETKİN PİŞMANLIK UYGULAMALARI

Etkin Pişmanlık
Yukarıda da belirtildiği üzere etkin pişmanlık hükümlerine göre suçun işlenmesinin haber alınmasından önce ya da sonra sanık hakkında etkin pişmanlık hükümleri uygulanabilecektir.
Ceza Genel Kurulu 22/1/2013 gün, 2012/10-1294 Esas 2013/16 Karar
“…Tanık M. Y.'ın yargılama aşamasında uyuşturucu maddenin ele geçtiği yerin kapısına olaydan bir iki gün önce sanık Mahmut tarafından kilit takılarak anahtarının kendisine verildiğini söylemesi ve bu beyanının mahkeme huzurunda tanık M. Y. tarafından da doğrulanması, sanığın aşamalardaki birbiriyle ve incelemeye konu olmayan diğer sanıklar Fikri ve Veysel'in ifadeleri ile uyumlu savunmaları tüm dosya içeriği ile birlikte göz önüne alındığında, ele geçen net olarak 151,512 kg esrar elde edilebilecek toplam 252,520 kg uyuşturucu maddeyi sanık Mahmut E.'in uyuşturucu madde ticareti yapma amacıyla bulundurduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Tanık Miyasser'in tercümansız olarak alınan ve daha sonra yargılama aşamasında tashih ettiği kolluk anlatımında, uyuşturucu maddenin ele geçtiği yerin kapısına sanık Mahmut'un değil de kardeşi Veysel'in kilit takarak anahtarı tanık Maila'ya verdiğini söylemesi ve uyuşturucu maddenin içine konulduğu siyah renkli poşetler ve koli bandı parçaları üzerinde tespit edilen 26 adedi mukayeseye elverişli izin hiçbirisinin sanık Mahmut'a ait olmadığının tespit edilmesi de ulaşılan bu sonucu değiştirmeyecektir. Zira, bahse konu anahtarın olaydan bir iki gün önce verildiği tanık Maila'nın, anahtarın kendisine sanık Veysel tarafından verildiğine dair bir beyanı olmadığı gibi, tanık Miyasser de sonradan düzelttiği kolluktaki anlatımını tanık Maila'ya dayandırmıştır. Ayrıca uyuşturucu maddenin konulduğu poşetler ve bantlar üzerinde sanık Mahmut'a ait parmak izi bulanmaması sanık tarafından eldiven kullanılması ya da izlerin zamanla kaybolması gibi nedenlerden kaynaklanması da mümkündür.
Bu itibarla, Özel Dairece uyuşturucu madde ticareti suçunu işlediği kabul edilen sanık Mahmut Ekin hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiğini ilişkin bozma kararı yerinde olup, Yargıtay C.Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir.”
10. CD. 11/11/2014 gün, 2014/5053 Esas 2014/12564 Karar
Zincirleme suç içerisinde yer alan diğer suçlarla ilgisini anlatma etkin pişmanlık olarak değerlendirilemez.
“Sanıkların TCK’nın 43. Maddesi kapsamındaki suçlarından 30/09/2013 tarihinde işlenen suçun konusunu oluşturan eroini hakkındaki mahkûmiyet hükmü Dairemizce onanan Müslüm Renkliışık’ın sattığının görevlilerce görülüp tespit edildiği, bu durum karşısında Müslüm’ün bu suçla ilgisini açıklamalarının etkin pişmanlık olarak kabul edilemeyeceği gözetilmeden, sanıklar hakkında TCK’nın 192. Maddesinin 3. Fıkrasının uygulanması, karşı temyiz olmadığından bozma nedeni sayılmamıştır.”
10. CD. 17/11/2014 gün, 2013/650 Esas 2014/12766 Karar (Gizli soruşturmacılara uyuşturucu satışı diğer daire kararlarında satışa arz kabul edilerek sanığın cezasında TCK 43 maddesi gereğince artırım yapılması kabul edilmemektedir)

“Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda gizli soruşturmacılara beş kez esrar satan sanığın cezasının, satma suçunun sayısına göre TCK'nın 43. maddesi uyarınca daha fazla artırılması gerekirken dörtte bir oranında artırma yapılarak eksik ceza tayin edilmesi, karşı temyiz bulunmadığından, bozma nedeni sayılmamıştır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK