13 Haziran 2017 Salı

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ SUÇUNDA YARGITAY UYGULAMALARI

20. CD. 2015/147 Esas 2015/2300 Karar
Yakalama sonucu ele geçirilen uyuşturucu nedeniyle sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmaması gerekir.
“…Tüm dosya içeriğine göre sanığın satmak amacı ile bulundurduğu 526 gram eroinin kullandığı araçta yakalanması sonucu uyuşturucu ticareti yapma suçunun ortaya çıktığı gözetilmeden, sakladığı arta kalan eroinin yerini bildirdiğinden bahisle hakkında koşulları oluşmadığı halde, TCK'nın 192. maddesinin 3. fıkrasında öngörülen etkin pişmanlık hükmünün uygulanması, Kanuna aykırı, Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu nedenle yerinde olduğundan, hükmün BOZULMASINA,…”
10. CD. 17/4/2015 gün, 2014/10119 Esas 2015/31076 Karar
Sanığın suça konu çantanın bulunduğu araçta yolcu olması, aleyhinde delil bulunmadığı aşamada suçu ikrarı etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını gerektirir.
“Suç konusu esrarın bulunduğu çantanın atıldığı araçta yolcu olarak bulunması dışında aleyhinde delil olmadığı aşamada ikrarı ile kendi suçunun ortaya çıkmasına yardım eden sanık Mehmet Teke hakkında etkin pişmanlıkla ilgili TCK'nın 192. maddesinin uygulanmasında bir isabetsizlik görülmediğinden tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir…”
Suça etki eden en önemli neden Yargıtay içtihatlarına göre suça konu madde miktar ve niteliğidir.
20. CD. 2015/413 Esas 2015/2385 Karar
2044 gram kokain için alt sınır fazla aşılarak temel ceza belirlenmelidir.
Sanığın suça konu uyuşturucu madde bulunan valizi kendisine verdiğini beyan ettiği kişinin fotoğrafını ve soyut beyanı dışında delil bulunmaması halinde sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi mümkün değildir.
“…1- Sanığın valizinde ele geçirilen net 2044 gram kokainin miktarına bağlı olarak önemi ve değeri ile oluşturduğu tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak, TCK’nın 3. ve 61. maddeleri uyarınca temel cezanın alt sınır daha fazla aşılarak belirlenmesi gerekirken alt sınırdan 20 yıl olarak eksik tayin edilmesi,

2- Sanığın, suç konusu uyuşturucu maddelerin bulunduğu valizi kendisine verdiğini söylediği Jonata adlı kişi ile ilgili verdiği fotoğrafı ve sanığın soyut beyanı dışında başkaca delil bulunmadığı halde, sanığın bu şahsa ait olduğunu beyan ettiği telefon numarası araştırılarak şahsa ulaşmanın ve suçla ilgisinin belirlenmesinin mümkün olup olmadığı değerlendirilmeksizin, eksik araştırmayla suç ortağını ortaya çıkarttığı şeklindeki yerinde olmayan gerekçe ile sanık hakkında etkin pişmanlıkla ilgili TCK'nın 192. maddesinin 3. fıkrasının uygulanması, Kanuna aykırı,…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK