10 Haziran 2017 Cumartesi

ZORLA GETİRMENİN YERİNE GETİRİLMEMESİ

ZORLA GETİRMENİN YERİNE GETİRİLMEMESİ
Zorla yerine getirmenin yerine getirilmemesi halinde mahkeme ilgili kolluk hakkında gereğinin takdir ve ifası için suç duyurusunda bulunacaktır. Bu suç duyurusu aynı zamanda mahkemeler için bir yükümlülüktür. Çünkü TCK 279. Maddesi görevin ifası sırasında görevle bağlantılı suçun öğrenilip yetkili makamlara bildirimde bulunulmasının ihmal edilmesi suç olarak düzenlenmiştir.
İhzar müzekkeresinin yerine getirilmemesi pek tabi olarak görevi kötüye kullanma suçundan soruşturma-kovuşturma gerektirecektir. Ancak aşağıdaki 4. Ceza Dairesi değerlendirmesinde de görüleceği üzere, kamu zararının gerekçelendirilemediği hallerde sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesi gerekir:
“4.CD. 19/6/2012 gün, 2011/16944 Esas 2012/14880 Karar
“SUÇ  : Görevi kötüye kullanmak
SUÇ TARİHİ : 20/01/2009
HÜKÜM        : Hükümlülük
TEMYİZ EDEN        : Sanık
TEBLİĞNAMEDEKİ DÜŞÜNCE  : Bozma
…Sanık A. D. ve tanık M. Ç.'ın aşamalardaki anlatımlarında adı geçen ve savcılık personeli olan M. isimli kişinin tanık olarak dinlenerek, hakkında ihzar müzekkeresi çıkarılan M. Ç.'ın, 31/12/2008 tarihinde mahkemeye müracaat edip etmediği tespit edilip, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerektiğinin gözetilmemesi,…

Tanık M. Ç.'ın katılmadığı celse nedeniyle ne tür bir kamu zararı doğduğu, yöntemince tartışılıp ortaya konulmadan, yasal olmayan gerekçe ile CMK'nın 231. maddesinin uygulanmaması,…Bozmayı gerektirmiş…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TIBBİ ETİK