27 Mart 2018 Salı

Roza Georgiyevna Shanina (1943)



İkinci Dünya Savaşı Rus sniper. Kadınlar daha çevik, stres altında daha dikkatli olması, daha çabuk iyileşebilme nedenleriyle sniper olarak tercih edilmişlerdi. Roza da onlardan birisiydi. Sürekli tuttuğu günlüklerde savaşın kendisini çektiğini ifade ediyordu. Bazı kaynaklara göre 54 bazı kaynaklara göre 59 kişiyi öldürmüştü.

19 yaşında savaşa katılmıştı. Savaşa katılmasının asıl nedeni 1941 yılında abisinin cephede ölümüdür. 3. Belarus cephesindeki başarıları nedeniyle onur madalyasıyla ödüllendirilmiştir. Kendisiyle birlikte yaklaşık 12 kadın sniper bulunmaktadır. Sürekli günlük tutmaktadır. Günlüğüne "Bazıları iyi nişanlanmış mermiyle düşer, bazıları süngülerimizle, küreklerle, el bombalarıyla biter, bazılarını da sınırlı olarak teslim alırız" notunu düşmüştür.
Omuzundan yaralanmış ise de çok kısa bir sürede cepheye geri dönmüştür.
Begration harekatı sonrası sniperların cepheden çekilmesi emri verilmiş olmasına rağmen gönüllü olarak cephede kalmıştır. Bu nedenle disiplin cezası almış ancak askeri mahkemeye çıkarılmamıştır.

1944 tarihli Amerikan gazeteleri onun için Doğu Prusya'da Rus kız korkusu, Doğu Prusya'nın görünmez korkusu olarak tanımlamıştır.

En son aldığı rütbesi kıdemli çavuş olan Roza, 27 Ocak 1945'te Doğu Prusya'da ağır şekilde yaralanmış ve ertesi gün ölmüştür.

Bir Simo Hayha değil mutlaka. Ama ülkesi için yaptıkları takdire değer.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK