28 Eylül 2019 Cumartesi

Tıbbi sorumluluk,




İHLAL KONULARI:
1982 Anayasasının insan onurunun korunmasına ilişkin ilkeleri ile kamu görevlilerinin uyması gereken temel hak ve özgürlükler, eşitlik ilkesi ihlal edilmiştir.
1982 Anayasası 5’nci maddesine göre, devletin temel amaç ve görevlerinden birisi de kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak, kişinin temel hak ve hürriyetlerini, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için şartları hazırlamaya çalışmaktır.
Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesine göre, hekim;
Yaşamını insanlık hizmetine adayacağına,
Önceliği her zaman hasta sağlığına vereceğine,
Tıp mesleğinin geleneklerini ve saygınlığını koruyacağına,
Yaş, hastalık ya da engellilik inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin görevi ve hastayla arasına girmesine izin vermeyeceğine,
İnsan yaşamına en üst düzeyde saygı göstereceğine güvence verir.
Dünya Tabipler Birliği hasta hakları bildirgesine göre, hasta, kendisiyle ilgili kararları özgürce alabilmek ve kendi kaderini belirleme hakkına sahiptir. Hekim hastayı kararının sonuçları hakkında aydınlatacaktır. Yeterli ve yetişkin bir hasta herhangi bir tanı veya tedavi işlemine onam verme ya da reddetme hakkına sahiptir. Hasta karar verebilmek için gerekli bilgiyi edinme hakkına sahiptir. Hasta herhangi bir test ya da işlemin amacını, sonuçların ne anlama gelebileceğini ve onam vermemesi durumunda neler olabileceğini açık biçimde anlamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK