12 Şubat 2022 Cumartesi

RUS-ÇA

 Tarihsel düşman ya da dost Rusya'nın, bütün komşu ülkelere karşı agresif, saldırgan ve yıpratıcı bir politikaya sahip olduğu biliniyor. Geçmişte bizler gibi belki bizlerden de fazla, 

Almanlar, 

İsveç, 

Finlandiya, 

Japonya da çok çekti bunlardan. 

Rusya nasıl bir devlet? 1993 Anayasası ile ilgili bir çalışmam olmuştu yüksek lisansta. 2008 yılında esaslı değişiklikler yaptılar sonra. Putin faktörü olmasa ikinci ve belki üçüncü dağılımı yaşayacak esasen emanet bir devlet var karşımızda. Çok sağlam görünüyor ama aslında herkesin bildiği üzere çok zayıf bünyeye sahip bir devlet. Yakın zamanda yine bu sefer kendi ırkdaşlarına çökecek gibi 

Neyse ki esas konu bu değil. Esas konu Rusça. 

Zrdavsvuyte ile başlayan Rusça macerasında ne kadar yol alabildim. Cevap: Çok da fazla değil. 800 ila 1000 civarında sözcük ve geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman bildirimi dışında çok genel gramer konuları. Buna harcayacağım zamanı Almanca'ya harcasaydım, ileri düzey akademik almancam olurdu. Başlayacak olanlara tavsiyeler: Uzak durun!

Her dile erken başlanmalı. Ben de 30'lu yaşlarda başladım Rus dilini öğrenmeye. İngilizce, Fransızca ve Almanca sonrası yeni bir dil öğrenmeliydim. 

Neden önemli? 

1-)Dünyada en geniş alanda kullanılan dil olması, 

2-) Rusya, askeri ve siyasi gücü, 

3-)Uluslararası ilişkilerde dünyanın yarısı, 

4-) Tarih okumaları, 

5-) Hukuk ve kamu yönetimi açısından batı dünyasından çok farklı bir dünya. 

6-) Bilimsel çalışma zenginliği, 

7-) Konuşan ülke çokluğu, 

8-) İnternet ve sosyal medya kullanımı, 

9-)Teknoloji okumaları. 

Şimdilik aklıma gelen nedenler...

Yukarıdaki dillerden hangisine yakın: Cevap hiçbirine. Kim derse ki Almancaya yakındır boş söyler. kim derse ki Fransızcaya yakındır, bu tespit de bomboştur. Belki Türkçeden geçen sözcüklerle bizim etkimiz Rus dilinde çok daha fazladır. 

Paka, 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK