4 Haziran 2020 Perşembe

CİRO VE ALACAĞIN TEMLİKİ ARASINDA FARKLAR VE BENZERLİKLER


Cironun alacağın temlikinden farkları:
1-) Her ikisi de devir amacına yöneliktir.
2-) Alacağın temliki TBK m. 183 ve devamında ciro ise TTK’nda düzenlenmiştir.
3-) Her ikisi de senet üzerine işlenebilir.
4-) Alacağın temliki cirodan farklı olarak ayrı bir kağıt üzerine yazılabilir.
5-) Her ikisi de yazılı yapılabilir.
6-) Alacağın temlikinde devrin konusunu, devredenin hakları oluşturur.
7-) Ciroda sadece senet üzerindeki hak devrin konusudur.
8-) Devredilen hakkın niteliği nedeniyle ciro ve alacağın temlikine farklı sonuçlar bağlanmıştır.
 9-) Devredilen hakkın niteliği nedeniyle her ikisinde ileri sürülebilecek defiler farklıdır. Alacağın temlikinde, borçlu temlik edene karşı ileri sürebileceği defileri temellük edene karşı da ileri sürebilir. Ciroda ise cirantaya karşı ileri sürülebilecek defiler, hamile karşı ileri sürülemez.
10-) Ciroda ancak hamilin bilerek borçlu zararına hareket ettiği hallerde ileri sürülebilecek defilerin kapsamı genişler. Vadesinden sonra yapılan ciro ile tahsil cirosunda da defilerin kapsamı genişler.
11-)  Cironun temlik, teşhis ve teminat fonksiyonları bulunmaktadır. Alacağın temlikinin işlevleri ise temlikin ivazlı ya da ivazsız olmasına göre farklıdır. İvazlı ise devreden (temlik eden), devir sırasında alacağın mevcut olduğunu ve borçlunun ödeme gücüne sahip olduğunu garanti eder. Temlik ivazsız ise alacağın temlikinin iki fonksiyonu da yoktur.
12-) Alacağın temlikinde, temlik işlemini yapan kişinin tasarruf yetkisi bulunmalıdır. Ciroda, ciro işlemini yapabilecek kişi hakkı düzgün ciro zincirinden anlaşılan kişidir. Bir başka deyişle şekli olarak hak sahibi olarak görünmesi ciranta için yeterlidir.
13-) Alacağın temlikinde temlik beyanları önemlidir. Ciroda yukarıda da belirtildiği gibi şeklen hak sahibi olmak yeterlidir.
14-) Alacağın temlikinde amaç bütün olarak hakların devri; ciroda ise amaç cironun niteliğine göre değişir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arif Nazım - Şehidin Destanı

TIBBİ ETİK